Politie moet ingrijpen na overrompeling in station van Oostende: "Het was zoals op een festival"

Door treinproblemen tussen Oostende en Brugge is er een tijdlang chaos geweest onder dagjestoeristen in het station van Oostende. Die geraakten niet vlot naar huis, waardoor honderden mensen opeengepakt stonden in het station. "Het was zoals op een festival", zegt getuige Liesbeth De Stercke. Bart Tommelein, burgemeester van Oostende (Open VLD), wil dat federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) een noodplan maakt om problemen in de toekomst beter op te vangen. Viroloog Marc Van Ranst betreurt de overrompeling.

Door een technisch probleem bij de NMBS was er rond 19 uur maar 1 van de 2 sporen bruikbaar tussen Oostende en Brugge, waardoor er veel minder treinen konden rijden. Daardoor raakten de dagjestoeristen niet vlot naar huis. Op den duur stonden honderden mensen aan te schuiven. Afstand houden was onmogelijk en er ontstond chaos. 

De politie moest ingrijpen en het treinverkeer werd twee uur lang stilgelegd. "We hebben het station zelfs samen met de politie even ontruimd", zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS.

Omstreeks 21.30 uur kwam het treinverkeer opnieuw op gang. "Rond 22.30 uur was de situatie helemaal onder controle", zegt burgemeester Bart Tommelein. 

Door de vertraging, kwamen sommige mensen pas na de avondklok toe in de stations in Antwerpen. Dat wordt beschouwd als overmacht. Mensen mogen zich dan nog naar huis begeven, zonder dat ze een boete riskeren. 

Bekijk hier beelden van de mensenmassa in het station van Oostende van gisteravond (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het was zoals op een festival. Het was man op man, er was niets van afstand.

Liesbeth De Stercke, getuige

Liesbeth De Stercke kwam gisterenavond met de trein van Brugge aan in Oostende en postte een filmpje op social media van de mensen die daar stonden te wachten. "Ik kwam gisteren rond 20.30 uur aan in het station van Oostende", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Ik zat op een snikhete trein die al een uur vertraging had. Ik zat in de laatste wagon en ik moest dus helemaal van het einde van het perron naar het station toe. Dan zie je een mensenmassa opdoemen. Ik kon het echt niet goed geloven."

De mensen die stonden aan te schuiven om de trein te nemen, stonden achter dranghekken. Mensen die het station moesten verlaten, konden passeren via een doorgang. "Er was maar een handvol agenten en een paar mensen van Securail. Die probeerden iedereen op afstand te houden, maar niemand ging achteruit. Het was zoals op een festival. Het was man op man, er was niets van afstand."

"Mensen die de trein zagen toekomen, wilden natuurlijk allemaal opstappen. Sommige mensen probeerden er langs te glippen. Op een bepaald moment deden ze de dranghekken open om iedereen door te laten. En dan begon iedereen te lopen naar de trein. Op het perron zelf hadden de meeste mensen geen mondmaskers aan. Er was niet veel solidariteit. Ik was heel erg geschrokken", zegt ze.

Beluister hieronder het gesprek met Liesbeth De Stercke in "De ochtend" op Radio 1 (lees voort onder de audio):

"Deze situatie was niet verantwoord", zegt Tommelein. Hij dringt er bij de NMBS en de minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op aan dat er voor dergelijke situaties noodplannen komen. "Wij maken plannen op basis van treinen die rijden, als treinen dan opeens niet beginnen te rijden, terwijl er zoveel mensen in Oostende zijn, dan vind ik dat er een noodplan moet zijn dat heel snel kan worden ingeschakeld", zegt hij. 

Zolang dat noodplan er niet is, wil Tommelein liever dat de NMBS geen extra treinen meer inlegt richting Oostende. "Zo'n situaties doen alle inspanningen die wij als stad hebben gedaan op vlak van veiligheid en organisatie teniet. Als wij in staat zijn 15.000 mensen zich te laten aanmelden voor ons strand zodat wij weten wie er naar onze stad komt, moet NMBS ook een vlot systeem op poten kunnen zetten. Op de Thalys weet men ook wie op de trein zit en met hoeveel mensen ze zijn. "

"Ik wil niet dat op die manier de besmettingscijfers hier de lucht in gaan. Voorlopig zitten wij hier aan nul besmettingen de laatste paar dagen en dat wil ik zo houden", besluit Tommelein.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ik vind dat er een noodplan moet zijn dat heel snel kan worden ingeschakeld.

Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester van Oostende

"We gaan in dialoog met burgemeester Tommelein en zijn politiezone om te bekijken hoe dat gisteren is verlopen", zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS. "Doordat de politie het treinverkeer twee uur lang heeft stilgelegd, liep het aantal reizigers dat stond te wachten op. Om 21.30 uur konden de treinen opnieuw rijden. We hebben dan als NMBS extra capaciteit ingezet, zodat we de ene trein na de andere konden laten vertrekken om die reizigers daar weg te krijgen. We hebben dan heel goed samengewerkt met de politie om de reizigers over de verschillende treinen te spreiden."

De NMBS past de dienstverlening richting kust vandaag alvast niet aan. "We zetten de extra treinen richting kust niet in om meer reizigers te lokken, maar net om het veiliger te laten verlopen voor de reizigers die naar zee gaan. Zolang er door het mooie weer meer mensen naar zee willen, moeten wij daarop inspelen", aldus woordvoerder Dimitri Temmerman.

"Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de reizigers veilig kunnen worden vervoerd, maar het is niet aan ons om te bepalen wie er wel of niet naar de kust mag gaan. Als verplaatsingen moeten worden beperkt, dan is het aan de lokale, de provinciale en de federale regering om daar een duidelijke beslissing in te nemen."

Bekijk hier de reactie van de NMBS uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Reserveren?

Een reservatiesysteem is volgens Temmerman niet mogelijk op korte termijn, onder meer omdat de NMBS de trein laagdrempelig en concurrentieel wil houden. De NMBS vreest dat dit bij reservaties niet het geval zal zijn en dat mensen dan meer de wagen zullen nemen.

Volgens Temmerman heeft het ook weinig zin om mensen te laten reserveren voor treinen in de namiddag omdat velen sowieso tijdens de spitsuren 's morgens en 's avonds rijden.

Van Ranst: "Op die manier gaan we er niet geraken"

Viroloog Marc Van Ranst betreurt de overrompeling. "Die taferelen waren niet goed", zegt hij voor de camera van VRT NWS vanuit het domein van Bokrijk. "Op die manier gaan we er niet geraken. Wij kunnen misschien dat virus af en toe wel vergeten, maar het virus vergeet ons niet. Het moet beter kunnen worden georganiseerd om het station binnen te geraken."

Bekijk hier de reactie van Van Ranst (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Er zijn veel plaatsen in ons land waar je wél op een veilige manier een daguitstap kan zien. Je kan die vinden op de app YouFlanders, een initiatief van Toerisme Vlaanderen en van het kabinet van Zuhal Demir (N-VA). Die toont waar het druk is en daar kan je dan wegblijven. Tegelijk geeft die een heleboel alternatieven, vaak plaatsen die we niet zo goed kennen, maar die toch bijzonder interessant zijn om te bezoeken. Er is genoeg te zien in ons land."

Gisterenavond reageerde Van Ranst al op Twitter op de beelden van de chaos in Oostende. "Zo gaat het niet lukken, vrienden", schreef hij toen.

Meest gelezen