Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD (archieffoto).

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert vernietigend over plannen van N-VA en PS: "Wij zijn beschikbaar om ze bij te sturen"

Open VLD wil dat de plannen die N-VA en PS hebben uitgewerkt om te onderhandelen over een nieuwe federale regering worden bijgestuurd. Dat laat partijvoorzitter Egbert Lachaert weten in een erg kritische videoboodschap. De liberalen zeggen dat zij beschikbaar zijn om de plannen bij te sturen, "om zo tot een regering te komen met de drie klassieke politieke families en de N-VA".

Het uitgebreid partijbestuur van Open VLD heeft deze ochtend vergaderd, nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever de druk op de Vlaamse liberalen vrijdag verder had opgevoerd, onder meer in "Terzake" op Canvas.

Volgens De Wever, die samen met PS-voorzitter Paul Magnette van het Paleis de opdracht heeft gekregen een nieuwe federale regering te vormen, staan de werkzaamheden al behoorlijk ver, maar moet de MR gelost worden.

"Niemand is nog voorstander van de MR in de regering", lanceerde de N-VA-voorzitter. Vooral partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez veroorzaakt wrevel. Hij "is er alleen op uit de onderhandelingen te doen mislukken", aldus De Wever. De eigen nota van de liberale as MR-Open VLD was dan weer een "sprookjesnota", eveneens "bedoeld om te mislukken".

Bekijk hier het gesprek met Bart De Wever gisteravond in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Bijsturing

Maar Open VLD wijkt niet. Het partijbestuur vindt unaniem dat de N-VA en de PS hun plannen moeten aanpassen vooraleer sprake kan zijn van regeringsonderhandelingen.

"De economische en institutionele inhoud die de N-VA en de PS naar voren schuiven, staat nog zeer ver van onze visie en moet worden bijgestuurd", klinkt het in een mededeling.

Voorzitter Egbert Lachaert verklaarde vorig weekend nog dat zijn partij niet wil meestappen in een project dat een staatshervorming doorduwt in ruil voor een links economisch beleid, reden waarom de MR en Open VLD de onderhandelaars afgelopen week een eigen prioriteitenlijstje onder de neus schoven.

Videoboodschap

Lachaert herhaalt dat standpunt nog eens in deze videoboodschap die hij via sociale media verspreidde. "Mensen worden ziek, verliezen hun job, zien hun zaak kapotgaan. Families en vrienden leven gescheiden. Op een dergelijk ogenblik verwacht je dat een beleidstekst over die zaken gaat. Maar wat hebben we nu?", vraagt Lachaert zich af.

"Een socialistisch economisch programma van de hand van mijnheer Magnette: hogere uitkeringen voor iedereen, het terugschroeven van de concurrentiekracht van onze bedrijven. Miljarden extra uitgaven. Nieuwe belastingen op vermogen. Een effectentaks, ook voor de kleine belegger en de zelfstandige. En bovenal geen hervormingen om dit allemaal te kunnen financieren", klinkt het kritisch. 

Bekijk hier de videoboodschap van Egbert Lachaert en/of lees eronder verder: 

Een en ondeelbaar

De Vlaamse liberalen blijven ook achter de as met de MR staan. "De liberale familie is beschikbaar om onderhandelingen daarover te starten om zo tot een regering te komen met de drie klassieke politieke families (liberalen, socialisten en christendemocraten, red.) en de N-VA." Dat brede draagvlak is volgens Open VLD nodig, "gezien de grote uitdagingen waar ons land voor staat".

De Wever opperde gisteren dat een "bubbel van 5 partijen" - de PS, de SP.A, CD&V, CDH en de N-VA - binnen twee tot drie weken een regering kan vormen. Alleen kan die samenstelling slechts bogen op 71 van de 150 Kamerzitjes, en is er dus minstens nog een zesde partij nodig. Als Open VLD en de MR niet mee willen, gaat de blik automatisch naar Ecolo en Groen, maar dat lijkt nog ingewikkelder. De twee groene partijen vormen een minstens even stevige as en bovendien heeft Ecolo altijd gezegd niet met de N-VA te willen onderhandelen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige videoboodschap van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert:

Meest gelezen