Videospeler inladen...

Na de Bahama's maakt zuidoosten VS zich op voor orkaan Isaias

Orkaan Isaias, die momenteel het slechte weer maakt boven de Bahama's, is op weg naar Florida en de Amerikaanse zuidoostkust. Hoewel het traject nog niet helemaal zeker is, nemen verschillende Amerikaanse staten al voorzorgsmaatregelen. 

Isaias hing vanmorgen boven de Bahama's, waar hij hier en daar schade aanrichtte.  De tropische storm had zich eerder ontwikkeld tot een orkaan van categorie 1 (op een schaal van 1 tot 5). Lang niet zo verwoestend als Dorian vorig jaar, maar met winden tot 130 km/u toch voldoende voor de inwoners van de Bahama's om hun voorzorgen te nemen (foto's onder)

De storm trekt langzaam verder richting Florida en zou volgens de prognoses dan noordwaarts gaan, langs de oostkust van de VS omhoog via onder meer Noord- en Zuid-Carolina. Vannacht heeft het Amerikaanse National Hurricane Center de waarschuwingen voor Florida alvast verhoogd: vanaf zaterdagnamiddag zou Isaias er een stormvloed met veel regen en wind kunnen brengen. (tekst loopt door onder de video)

Bekijk de video: satellietbeelden van de orkaan, de voorbereidingen in Florida en op het einde Isaias die over de Bahama's raast: 

Videospeler inladen...

Stranden, jachthavens en parken dicht

De stad Miami in Florida gaat stranden (foto bovenaan), jachthavens en parken afsluiten en ook verschillende openluchttestcentra voor corona. Er worden 20 opvangcentra opgezet voor als mensen hun huizen moeten ontvluchten, waarbij de coronamaatregelen zullen worden gerespecteerd, zei burgemeester Carlos Giménez. "Misschien moeten we ze niet openen, maar ze zijn klaar." De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis heeft voor bepaalde delen van de oostkust al de noodtoestand ingesteld. De orkaan komt er dus bovenop de coronapandemie die Florida stevig in haar greep heeft. 

North Carolina heeft de evacuatie bevolen van Oracoke Island, dat vorig jaar zwaar in de klappen deelde bij orkaan Dorian, en de staat Virginia heeft alvast de noodtoestand uitgeroepen om het makkelijker te maken om hulp te bieden voor mocht Isaias er lelijk huishouden. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen