Sipa USA

VS-president Trump wil populaire Chinese app TikTok verbieden, verkoop lijkt een uitweg

De Amerikaanse president Donald Trump zal de socialemedia-app TikTok verbieden in de Verenigde  Staten. Dat zei hij tenminste tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One. TikTok is een populair platform waar je korte video's kan uploaden, meestal met muziek. TikTok is ontwikkeld door het Chinese IT-bedrijf ByteDance en de VS vreest dat China de gebruikersgegevens zou misbruiken. ByteDance zou nu bereid zijn om TikTok te verkopen.

TikTok is heel populair bij kinderen en jongeren en de app is al meer dan een miljard keer gedownload. Bedoeling van de app is om video's te uploaden waarbij je dansjes uitvoert of liedjes zingt. Daarvoor moet je natuurlijk als gebruiker wel eerst wat gegevens invoeren. 

De Amerikaanse veiligheidsdiensten onderzoeken al een tijdje TikTok. Het bedrijf achter de populaire app, het Chinese ByteDance, verzamelt massa's gegevens van Amerikaanse burgers. Als het bedrijf die gegevens doorspeelt aan de Chinese overheid,  kan dat volgens Amerikaanse veiligheidsexperten een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. 

Microsoft als uitweg?

Gisteren meldden enkele Amerikaanse media dat technologiereus Microsoft onderhandelt over de overname van TikTok. Zo zou de muziekvideo-app mogelijk toch nog een toekomst hebben in de Verenigde Staten. Vanavond meldde The New York Times dat ByteDance bereid is om TikTok te verkopen. Of er ook andere gegadigden zijn dan Microsoft, is niet duidelijk.

Maar ook over dat scenario is Trump terughoudend."Ik heb de macht om TikTok in de Verenigde Staten te verbieden," zei hij, " en ik ben ook van plan om dat vandaag te doen." Trump liet uitschijnen dat hij een verbod via een presidentieel besluit of zelfs een economische noodwet snel kan uitvaardigden.

Wellicht kiest het Chinese bedrijf eieren voor zijn geld nu het nog kan. Eerder had India het gebruik van TikTok en andere Chinese apps en software al verboden. Uit dergelijk grote markten gesloten worden, zou een zware klap zijn voor het bedrijf. Het is niet het enige Chinese bedrijf dat verdacht wordt van spionage voor het communistische regime in Peking en dit kan dus een precedent worden. Ook telecomleverancier Huawei botst in het Westen en elders op steeds meer tegenkanting voor de uitbouw van 5-G-netwerken. 

Dit zei Trump over TikTok op weg naar Air Force One: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen