AFP or licensors

Ruim 750 km file in Frankrijk: "zwarte dag" op vakantiewegen, verkeerschaos in Oostenrijk

Het was vandaag een "zwarte dag" op enkele populaire vakantiewegen omdat veel mensen in coronatijden met de auto op reis gaan. Vooral in Frankrijk was het tijdens dit wisselweekend (met veel vertrekkers én terugkomers) erg druk: daar is deze zaterdag omgedoopt tot een zogenoemde zwarte dag wat betreft files en verkeersdrukte voor vertrekkers, andere delen van Europa kregen code rood. 

"De drukte is erg vroeg begonnen", vertelt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. In Frankrijk moest je op de A10 van Parijs naar Bordeaux en op de A7 van Lyon naar Orange, op de bekende Autoroute du Soleil, al rekening houden met vertragingen van meer dan 3 uur vanmorgen. Rond de middag stond er 760 kilometer op de Franse snelwegen, wat vergelijkbaar is met vorig jaar.

De piek in de files was na de middag, al ligt het bredere tijdsvenster voor files tussen 10 en 16 uur. "Op sommige knelpunten kan de drukte aanhouden tot 19 uur, maar de files zullen krimpen vanaf 16 uur," zei Beeckman vanmorgen nog, en hij gaf volgende tips: "Vertrek vandaag na 13 uur, dan kom je op die knelpunten aan wanneer de ergste files weg zijn. Of vertrek morgen, als dat kan, dan worden er veel minder files verwacht." (lees door onder de foto)

AFP or licensors

Zelfs wie richting Denemarken moest, ontsnapte niet

Maar het bleef zeker niet beperkt tot Frankrijk alleen. In Zwitserland stond je vanmorgen al 1 uur in de file bij de Gotthardtunnel. En ook wie naar Oostenrijk of verder wou, moest veel geduld oefenen: er waren grote vertragingen rond München, tussen München en Salzburg, aan de grens met Oostenrijk in Füssen en in Oostenrijk zelf rond Salzburg. Beeckman had het zelfs over een "grote verkeerschaos" rond Salzburg na eerdere ongevallen en grenscontroles.

Zo waren er bijzonder lange wachttijden tussen Salzburg en de Sloveense grens. Dat komt onder meer door werkzaamheden en grenscontroles aan de Karawanken-tunnel. Zelfs vanmiddag waren de wachttijden er nog altijd bijna 2 uur. 

Ook automobilisten die van hier richting Scandinavië reden, moesten rekening houden met grote drukte, onder meer in het noorden van Duitsland. In de buurt van Hamburg kwam je maar moeilijk vooruit, en verderop richting Denemarken was het al niet beter. Op een bepaald moment liepen de vertragingen tussen Bremen en de Deense grens op tot 4 uur. 

Terugkerende vakantiegangers

Voor terugkerende vakantiegangers ging het vanmorgen op de meeste plaatsen nog vlot, maar het werd er de komende uren wel gevoelig drukker. De piek viel daar iets later dan voor vertrekkende reizigers, met de focus op de (late) namiddag. "De mensen vertrekken veel meer gespreid", zegt Beeckman. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen