98 doden door illegaal gestookte alcohol in India, politie houdt 100 huiszoekingen

In de noordelijke Indiase deelstaat Punjab zijn er de voorbije dagen meer dan 25 mensen gearresteerd bij een honderdtal huiszoekingen. Aanleiding is de dood van 98 mensen door het drinken van illegaal gestookte alcohol. Bij een gelijkaardig incident in Zuid-India zijn nog eens tien andere mensen omgekomen. 

De eerste overlijdens werden woensdag al opgetekend, maar pas vrijdag werd duidelijk dat er een verband is. De politie van Punjab is een onderzoek gestart en heeft de voorbije dagen meer dan honderd huiszoekingen gehouden in de staat. Er zouden zeker 25 verdachten zijn opgepakt. Het onderzoek gaat nog verder. 

Het gebeurt wel vaker dat in India mensen sterven door het drinken van onoordeelkundig gestookte alcohol, maar in dit geval zijn er al zeker 98 doden gevallen. Bij een gelijkaardig schandaal in het zuiden van India zijn nog eens zeker tien doden gevallen. Daar bleek ontsmettingsgel verwerkt te zijn in de drank. 

Eigen versies van whisky of brandewijn zijn vaak populair in India, maar zijn ook vaak te duur voor veel mensen. Dat gat in de markt wordt gevuld door de erg populaire "hooch" die vaak in het zwart gestookt wordt, waardoor niet enkel de belastingen, maar ook de gezondheidsinspectie omzeild wordt. 

Nogal wat van die illegale stokers verwerken giftige producten in de dranken. Anderen doen dat niet, maar bij distillatie komt het giftige methanol vrij bij het begin van het stookproces. Producenten van whisky, cognac, armagnac, calvados of andere distilleerproducten zoals rum gooien dan ook de "voorloop" of het begin van het distillatieproces weg omdat die het giftige methanol bevat. De echte alcohol verdampt pas daarna op hogere temperatuur, maar dat vereist dus vakkennis en die is in kleine illegale stokerijen niet altijd aanwezig. 

Overigens zijn dit soort vergiftigingen ook schering en inslag in islamitische landen waar alcohol in het geniep wordt gestookt. 

Meest gelezen