AFP or licensors

Australische staat Victoria roept ramptoestand uit wegens coronavirus, avondklok in Melbourne vanaf 20 uur

Vanaf vanavond 20 uur lokale tijd tot morgenochtend 5 uur mag niemand nog op straat in Melbourne, de tweede stad van Australië, tenzij om dwingende redenen. In de hele staat Victoria wordt overigens de ramptoestand uitgeroepen en geldt een strenge lockdown. 

De staat Victoria in het zuidoosten van Australië is de nieuwe brandhaard van het coronavirus in dat land. Donderdag zijn er in Victoria bijna 700 besmettingen vastgesteld. 

Het aantal besmettingen ligt in Victoria op 11.557 waarvan 10.600 in de stad Melbourne, na Sydney de tweede stad van het land met bijna vijf miljoen inwoners. Gisteren zijn in Melbourne zeven bejaarde mensen overleden aan het coronavirus. 

In de hele staat Victoria heeft de regering nu de ramptoestand uitgeroepen. Dat is een sterkere fase dan de al heersende noodtoestand. Concreet moet iedereen binnenblijven tenzij om voedsel of essentiële goederen te gaan kopen, voor anderen te zorgen, alleen of met twee te sporten en werk en studie. Wel wordt aangeraden om van thuis uit te werken indien mogelijk en scholieren zouden ook via het internet lessen moeten volgen. Mondmaskers zijn verplicht in het openbaar en er moet afstand worden gehouden.

Bekijk: Daniel Andrews, premier van Australische deelstaat Victoria, roept ramptoestand uit (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Die maatregelen waren al van kracht in de stad Melbourne zelf, maar daar komt nu vanaf vanavond 20 uur lokale tijd nog een avondklok bovenop. U mag dan niet meer buitenkomen tenzij om dwingende redenen en dat tot vijf uur 's ochtends. Overdag mogen inwoners wel nog buiten, maar enkel indien nodig en wandelen, fietsen of winkelen moet binnen een straal van vijf kilometer gebeuren. Cafés, bars, restaurants, gymzalen en dergelijke worden voorlopig gesloten. De avondklok zou zes weken duren, voorlopig is de einddatum vastgelegd op 13 september. 

De inwoners van Melbourne nemen geen risico. Vandaag worden er lange rijen gemeld aan de supermarkten en er wordt flink gehamsterd. 

Australië deed het erg goed tot nu...

Australië heeft tot nu toe de epidemie vrij goed onder controle gehouden. Het land dat veel contacten heeft met Zuidoost-Azië en andere landen in het Verre Oosten, heeft zich meteen afgeschermd. Geografisch is dat ook vrij gemakkelijk door het relatieve isolement. 

Tot nu toe zijn er in dat grote land slechts 17.000 gevallen van besmetting geregistreerd en zijn er ongeveer 200 mensen overleden. Toch is recent het virus losgebroken in Victoria en dan vooral in de stad Melbourne. Als u het aantal besmettingen in Victoria (11.557) en Melbourne (10.600) tegenover die van heel Australië ziet, begrijpt u waarom er nu daar zo fors wordt ingegrepen. Eerder was er een uitbraak rond de grootstad Sydney in de naburige staat New South Wales, maar die lijkt nu onder controle. 

Australië is een federatie van deelstaten. Er is een centrale regering in Canberra, maar veel macht ligt bij de deelstaten en territoria. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen