Videospeler inladen...

Enige café waar je trappist van Westvleteren kan kopen, moet (tijdelijk) zijn deuren sluiten

Café In De Vrede, het enige café waar het vermaarde trappistenbier van Westvleteren officieel verkocht wordt, moet tijdelijk de deuren sluiten. Waarom? Wegens overdreven drukte in coronatijden. “Op een bepaald moment waren hier 700 mensen aanwezig. Dat was niet doenbaar”, zegt burgemeester Stephan Mourisse van de lokale lijst LVP.

Vleteren, in de Westhoek, is een bedevaartsoord voor bierliefhebbers. In de Sint-Sixtusabdij, in deelgemeente West-Vleteren, wordt immers het gelijknamige en wereldbekende trappistenbier gebrouwen. 

Wie van het bier wil proeven, moet een krat gaan afhalen in de abdij, want het gerstenat is niet in de handel te verkrijgen. Er wordt echter één uitzondering gemaakt: In De Vrede, het café tegenover de abdij, mag Westvleteren schenken.

Niet doenbaar

Eén probleem: het drukbezochte café wordt in staycation-tijden zo druk bezocht dat de situatie onhoudbaar is geworden. “Op een bepaald moment waren hier 700 mensen aanwezig. Dat was niet doenbaar”, zegt burgemeester Stephan Mourisse aan VRT NWS.  Daarom heeft de uitbater, samen met het gemeentebestuur en de abdij, besloten om in te grijpen.

De drankgelegenheid is nu tijdelijk gesloten, “zeker al voor 10 dagen, mogelijk 14 dagen”, zegt burgemeester Mourisse. “We zien wel.” Voorlopig is het café dus gesloten tot woensdag 12 augustus.

Facebook

De beslissing om de herberg te sluiten werd vanochtend aangekondigd op de Facebookpagina van In De Vrede. De uitbaters schrijven dat ze de coronarichtlijnen niet meer kunnen garanderen door de vele bezoekers die het café over de vloer krijgt.

“Wij begrijpen dan ook uw teleurstelling en voor ons was de beslissing des te moeilijker, maar we willen onze verantwoordelijkheid nemen. Hou het veilig”, luidt het besluit. (Lees voort onder het Facebookbericht)

Broeihaard?

De sluiting van het bekende bierhuis komt bovenop de dieprode status van Vleteren. De gemeente is een rode zone op het vlak van coronabesmetting, maar dat komt door de kracht van de grote getallen.

Van de amper 3.700 zielen in Westvleteren zijn er 2  besmet met het coronavirus. Als je dat uitvergroot naar besmetting per 100.000 inwoners - dat is de algemene graadmeter - dan krijg je een besmettingsgraad van 54 op 100.000 inwoners en dat doet rode alarmbellen rinkelen.

“Nu zijn wij plots rood gekleurd. De mensen zijn erg in paniek”, stelt de burgemeester van de West-Vlaamse gemeente vast. “Wij proberen dat te weerleggen en zeggen: ‘Sorry mensen, wij zijn geen broeihaard.'”

De burgervader ziet dat zijn burgers inzitten met hun gezondheid en dat toeristen niet meer naar zijn pittoreske gemeente durven te komen, behalve naar café In de Vrede. Maar daar stonden de dorstigen die zich aan een Westvleteren wilden laven, vandaag dus onverhoopt voor gesloten deuren.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen