Intersoc moet vakanties in Zwitserland schrappen na code rood, reizigers verrast: "Nergens veiliger dan hier"

Nu ook de regio rond het meer van Genève in Zwitserland "code rood" heeft gekregen, moet Intersoc, de vakantiedienst van de Christelijke Mutualiteit, heel wat vakanties annuleren. Niemand mag nog naar daar vertrekken en wie er nu nog is, moet na terugkeer in quarantaine. Veel reizigers, de hoteluitbaters en mensen die in de regio wonen reageren verbaasd, maar ook de Zwitserse overheid reageert vol onbegrip. 

Intersoc heeft twee hotels in de regio met code rood: 1 hotel in Leysin en 1 in Zinal. Op dit moment verblijven er zo'n 550 Belgen in die hotels. Die mensen kunnen er, als ze dat willen, hun vakantie uitdoen, maar nadien moeten ze een coronatest doen en in quarantaine gaan. 

Daarnaast moet Intersoc alle toekomstige reizen voorlopig schrappen.  "Dit is echt een grote verrassing voor ons", reageert Johan Swinnen van Intersoc. "Zwitserland had heel lang code groen. We wisten wel dat er in Genève wat problemen waren, maar onze hotels liggen in de bergen en daar waren tot nu toe totaal geen problemen." 

"Als je hier eens goed rond je kijkt, kan je het echt niet begrijpen", zegt Brecht Deseyn, die directeur is van het Intersoc-hotel in Leysin. "De Zwitsers begrijpen niet dat België dit gebied in rode zone heeft gezet."

Bekijk hieronder het verslag over Intersoc uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Zwitsers begrijpen niet dat België dit gebied in rode zone heeft gezet.

Brecht Deseyn, directeur hotel Intersoc in Leysin

Reizigers reageren verrast

Ook de vakantiegangers reageren verrast op de beslissing. "Het is hier echt ontzettend rustig", horen we van Xavier Lust. "Als we wandelen komen we bijna niemand tegen en als we toch iemand kruisen, lopen we in een boog rond elkaar." Ook Annelies Vervoort, die met haar gezin op Intersoc-vakantie is in Leysin, beaamt dat.  "Ik heb me de afgelopen maanden nog nooit zo veilig gevoeld als hier in de bergen", zegt ze. "Het hotel doet er ook alles aan om het zo veilig mogelijk te maken: er is overal handgel, iedereen draagt mondmaskers en we eten in verschillende shiften."

Als we wandelen, komen we bijna niemand tegen en als we toch iemand kruisen, lopen we in een boog rond elkaar.

Xavier Lust, vakantieganger

Zwitserland reageert boos

Zwitserland is er niet over te spreken dat drie kantons enkele dagen geleden als “rode zone” beschouwd werden door de Belgische overheid. Dat houdt in dat Belgen niet langer naar die kantons mogen reizen en dat quarantaine en testen op het coronavirus verplicht worden voor de landgenoten die terugkeren uit dat gebied. Het gaat om de gebieden langs het meer van Genève, over de kantons Genève, Vaud (Waadt) en Valais (Wallis). Dat is ongeveer een vijfde van Zwitserland.

Volgens de overheid van het kanton Valais is dat “onbegrijpelijk en schokkend”. Het kanton Vaud vraagt zich af op welke criteria België zich baseert. De voorbije 14 dagen waren er naar eigen berekeningen 23 besmettingen per 100.000 inwoners in Vaud en 10 in Valais. In België zouden dat er in dezelfde periode 44 per 100.000 inwoners geweest zijn, zeggen de Zwitsers.

De kantons eisen dat de federale regering in Bern een diplomatiek initiatief neemt om de Belgische beslissing ongedaan te maken. Zwitserland gaat alleszins contact opnemen met de Europese Unie om te vermijden dat andere EU-lidstaten het Belgische voorbeeld zouden volgen en dus Genève, Vaud en Valais tot rode zone zouden verklaren.  

Meest gelezen