ROBIN UTRECHT

Liveblog - Helft nieuwe coronabesmettingen zit nu bij mensen jonger dan 40, vooral in volksbuurten

De helft van de nieuwe bevestigde coronabesmettingen zijn nu mensen jonger dan 40. Dat zegt Boudewijn Catry van Sciensano. Cijfers van het gezondheidsinstituut wijzen aan dat het virus op dit moment vooral in volksbuurten zit.  Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Besmettingen zitten nu vooral in volksbuurten

Videospeler inladen...

Het coronavirus verspreidt zich in deze tweede golf via andere bevolkingsgroepen dan in de eerste golf, in maart en april, vertelt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) in “Het Journaal”. Dat concludeert de professor uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Terwijl het virus tijdens de eerste golf vooral verspreid werd door de reizende middenklasse -  mensen die de hele wereld rondreizen, voor vakantie, voor werk, voor congressen - zit het nu wereldwijd, maar ook bij ons, in volksbuurten.

Niet elke volksbuurt

“Autochtoon of allochtoon, het maakt niet uit”, zegt Molenberghs. “In die volksbuurten zijn heel veel sociale contacten en leven mensen heel dicht bij elkaar.”  Maar, merkt de professor op, “dit betekent echter niet dat elke volksbuurt getroffen is.” 

“In een bepaalde stad kan een volksbuurt ernstig getroffen zijn, zoals in delen van Borgerhout en Antwerpen-Noord, terwijl andere volksbuurten op dit moment relatief gespaard blijven.” 

Groot probleem

Dat de verspreiding van het virus bij de -40-jarigen zit, noemt Molenberghs een heel groot probleem. Terwijl de relatief jonge verspreiders van het virus niet of amper ziek worden als ze besmet zijn, kunnen ze wel gevaarlijk zijn voor hun ouders en grootouders, die veel zieker kunnen worden.

“Dat is ideaal voor een virus. Op die manier blijven de besmette mensen circuleren. Ze hebben een heel uitgebreid sociaal netwerk. Bovendien zitten er in deze groep heel veel zogenoemde superverspreiders. Zij verspreiden heel veel virus en zijn daardoor een groot gevaar omdat zij de epidemie fel aanjagen.”

Wim Helsen neemt mensen mee op een denkbeeldige wandeling door Oostende

Door het coronavirus valt de Zomer van Oostende in het water. Normaal zou cabaretier Wim Helsen mensen meenemen op een wandeling door de badstad. Maar hij heeft een oplossing creatieve oplossing gevonden, en die zit verscholen in het hoofd van de bezoekers.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Waarom vegen jongeren hun voeten aan de coronamaatregelen?

Tijdens deze tweede coronagolf zitten de besmettingen voor een groot deel bij de jonge, actieve bevolking. Nochtans zijn ze doorgaans goed ingelicht over het coronavirus. Maar er zijn nog heel veel andere factoren die ons gedrag bepalen, zegt Gezondheidspsycholoog Omer Van den Bergh, van de KU Leuven.

Zo maken we voor ons gedrag een kosten-batenanalyse: wat levert het op als ik braaf thuis blijf en wat levert het me op als ik uitga? Jongeren willen zich vooral amuseren en dat weegt vaak niet op tegen de lasten van het thuisblijven. Ook de coronamoeheid speelt een rol. 

Bekijk hier het verslag  uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

36 bemanningsleden van Noors cruiseschip testen positief, 387 cruisegangers moeten in quarantaine

36 bemanningsleden van het Noorse cruiseschip MS Roald Amundsen hebben positief getest op het coronavirus. Dat meldt de bekende Noorse rederij Hurtigruten nadat alle 158 bemanningsleden zijn getest. Volgens de rederij vertoont geen van hen symptomen van de ziekte COVID-19. 

387 cruisegangers die de afgelopen tijd met het schip hebben meegevaren moeten nu in quarantaine gaan. Het gaat om toeristen die op 17 of 24 ingescheept zijn. Op dit moment ligt het schip aan de ketting in de haven van Tromsø, zonder gasten aan boord.

Noodtoestand uitgeroepen in Greater Manchester

In Greater Manchester, het gebied rond de Britse stad Manchester is de noodtoestand uitgeroepen omdat het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. Dat meldt de krant Manchester Evening News. Het aantal besmettingen in Manchester zelf in het district Tameside is de afgelopen week meer dan verdubbeld.

Enige café waar je trappist van Westvleteren kan kopen, moet (tijdelijk) zijn deuren sluiten

Café In De Vrede, het enige café waar het vermaarde trappistenbier officieel verkocht wordt, moet tijdelijk de deuren sluiten. Waarom? Wegens overdreven drukte in coronatijden. “Op een bepaald moment waren hier 700 mensen aanwezig. Dat was niet doenbaar”, zegt burgemeester Stephan Mourisse, van de lokale lijst LVP.

Klik hieronder om het volledige artikel te lezen en het artikel uit "Het Journaal" te bekijken:

UZ Leuven verstrengt opnieuw regeling voor bezoekers

Naar aanleiding van het stijgend aantal coronabesmettingen verstrengt het UZ Leuven opnieuw de bezoekregeling in haar ziekenhuizen. Er zijn vanaf morgen maximaal drie bezoekmomenten mogelijk. Personen die een patiënt willen bezoeken moeten opnieuw op voorhand reserveren en zich registreren. Bezoek kan enkel vanuit de sociale bubbel en wie uit een buitenlandse rode of oranje zone komt, wordt niet toegelaten.

In het UZ Leuven is er momenteel nog geen sprake van een stijging van het aantal opgenomen coronapatiënten. Momenteel worden er vier patiënten verzorgd, van wie er drie op intensieve zorg liggen. Twee van de drie liggen er al sinds de eerste coronagolf.

Het aantal opgenomen patiënten schommelt al enkele weken rond een vijftal. Op 1 augustus voerde het Leuvense labo 468 coronatesten uit waarvan er 7 (2,1 procent) positief waren. Op 31 juli waren er dat 12 op een totaal van 793 (1,5 procent).

Hitte vormt een extra risicofactor in coronatijden

Vanaf woensdag wordt een hittegolf voorspeld in België. En dan moeten we extra alert blijven in tijden van corona. Het werkt langs twee kanten, weet Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid: wie gevoelig is voor hittestress heeft meer kans om besmet te raken met het coronavirus, maar ook coronapatiënten zelf zijn extra kwetsbaar voor de hitte: "Die zijn wat zwakker door het virus en kunnen het dus moeilijker krijgen door de hitte, een oogje in het zeil houden voor hen is zeker een goed idee." 

Lees meer in onderstaand artikel:

Inwoners regio Antwerpen voorlopig niet welkom in fitnesscentra in Mechelen

Inwoners van Antwerpen en 21 randgemeenten mogen niet meer gaan fitnessen in Mechelen. De politie van Mechelen had vastgesteld dat er een toeloop was van Antwerpenaren. "Het is een risico voor de volksgezondheid. Dat risico neemt ook toe, vandaar dat het nodig was om onmiddellijk te handelen", zegt burgemeester van Mechelen Alexander Vandersmissen (Open VLD). 

Lees meer in dit artikel:

Limburg neemt speciale maatregelen voor seizoensarbeiders in de fruitpluk

De fruitbedrijven in Limburg verwachten deze maand veel seizoensarbeiders voor de fruitpluk en tradiioneel zijn daar veel mensen bij uit Polen, Roemenië of Bulgarije, landen waar sommige regio's oranje of rood kleuren door opflakkeringen van het coronavirus.

Waarnemend provinciegouverneur Michel Carlier zegt dat er daarom speciale maatregelen gelden: "Bij aankomst gaan we kijken uit welke regio de mensen precies komen. Is dat een groene zone, dan gaat enkel hun temperatuur gemeten worden door de fruitteler, die alles ook verder opvolgt en monitort."

"Maar komen ze uit een oranje of rode zone, dan moeten ze verplicht een coronatest ondergaan, en in afwachting van het resultaat van die test moeten ze in quarantaine. Eens ze aan het plukken zijn, dan is het de verantwoordelijkheid van de fruitteler om elke dag hun temperatuur te meten."

In normale jaren komen er zo'n 30.000 seizoensarbeiders naar Limburg, dit keer zullen er dat naar verwachting een pak minder zijn. Ook de provincie Vlaams-Brabant neemt vergelijkbare maatregelen.

Meest gelezen