© Christian Braga / Greenpeace

Meer dan een kwart meer bosbranden in Braziliaanse Amazonewoud dan een jaar geleden

De verwoesting van het Amazonewoud en de moeraslanden van de naburige Pantanal bereiken een historisch hoogtepunt. In juli zou het aantal branden 28 procent hoger liggen dan precies een jaar geleden en dat was toen al rampzalig. De ontbossing van woud en natuurgebied gaat dus alsmaar sneller in Brazilië en zijn buurlanden.

De cijfers komen niet van milieugroepen, maar van het Braziliaanse ruimtevaartinstituut dat met satellieten de gang van zaken in het Amazonewoud en de Pantanal in de gaten houdt. 

In juli hebben die satellieten 6.803 bosbranden in het Amazonegebied geteld. Dat is 28 procent meer dan in juli vorig jaar. In augustus vorig jaar bereikte het aantal bosbranden het hoogste niveau sinds het begin van de metingen in 1998. Dat leidde toen tot een diplomatiek conflict tussen Brazilië en de Verenigde Staten en Europa. 

Juli, augustus en september vormen het droge seizoen in het gebied en dan stijgt het aantal bosbranden fors. Dat is ook het geval in de uitgestrekte moeraslanden van de Pantanal die Brazilië deelt met buurlanden Paraguay en Bolivië. In juni is het aantal branden daar met 201 procent gestegen tegenover vorig jaar. De Pantanal is het thuisland van jaguars, grote miereneters, anaconda-slangen, allerlei soorten apen en een grote variëteit aan vogels. 

"Het Amazonewoud is van ons"

De meeste branden worden aangestoken door boeren die woud of moerasland willen omzetten in velden om er soja, granen of andere producten te kweken of mijnbedrijven die hun activiteiten in de Amazone willen uitbreiden, ook al is dat meestal bij wet verboden. (Lees verder onder de foto).

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het is wellicht geen toeval dat het aantal branden fors is toegenomen sinds de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro in Brazilië aan de macht is gekomen. Bolsonaro vindt dat de milieubeperkingen een rem zetten op de ontwikkeling van zijn land en wil die terugdringen. Vorig jaar leidde dat tot een aanvaring met de Europese landen en andere staten. Vooral tussen Bolsonaro en zijn Franse collega Emmanuel Macron ging het er fors aan toe. Bolsonaro siste toen dat "het Amazonewoud van Brazilië is". 

De Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Aquino de Salles liet zich onlangs ontvallen dat "de aandacht van de wereld nu volledig naar het coronavirus gaat" en dat dat de kans biedt "om de milieuregels in het land te versoepelen". 

AP1998

Meest gelezen