Videospeler inladen...

Bemanning eerste commerciële ruimtevlucht is succesvol geland op aarde

De bemanning van de capsule Crew Dragon van SpaceX is succesvol geland in de Golf van Mexico na een verblijf van 63 dagen in het internationaal ruimtestation ISS. Daarmee is er een einde gekomen aan de eerste bemande commerciële ruimtevlucht. Het is de eerste keer in 45 jaar dat astronauten nog eens in zee geland zijn.

het verslag van de landing:

Videospeler inladen...

Afgelopen nacht, om 1.35 uur had de capsule Crew Dragon van SpaceX zich ontkoppeld van het ISS na een verblijf van 63 dagen van de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation. Daarna zetten de Amerikaanse astronauten Bob Behnken en Doug Hurley hun terugreis naar de aarde in.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Zoals gepland zijn ze vanavond geland in de Golf van Mexico voor de kust van Florida. Het was meteen de eerste keer in 45 jaar dat astronauten nog eens in zee geland zijn. Hun reis was zonder meer historisch want het was de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit. Die vertrok op 30 mei vanaf de basis Cape Canaveral in Florida. Het was ook voor het eerst sinds 2011 dat de VS opnieuw autonoom, zonder een beroep te moeten doen op een ander land, een bemanning naar de ruimte konden sturen en laten terugkeren. 

Net voor de SpaceX Crew Dragon zich loskoppelde van het ISS namen Behnken en Hurley met een officiële ceremonie afscheid van de 3 bemanningsleden die in het ISS achterblijven. (Lees verder onder de video).

Bekijk hieronder de lancering van de SpaceX Crew Dragon op 30 mei jongstleden:

Videospeler inladen...

"Bedankt om met SpaceX te vliegen"

Voor de terugkeer werkten thrusters - stuwraketten - aan boord van de capsule en twee sets van twee parachutes autonoom om de snelheid van de capsule terug te brengen van zo'n 28.000 kilometer per uur naar zo'n 560 km/u bij het bereiken van de atmosfeer en uiteindelijk tot 24 km/u bij de 'splashdown', de landing in zee.  

Tijdens de terugkeer in de atmosfeer van de aarde moest de buitenkant van de capsule temperaturen doorstaan tot wel 1.900 graden Celsius. In de capsule, waarin Behnken en Hurley in hun witte SpaceX-pakken zaten, werd het zo'n 30 graden. 

Na de 'splashdown' begroette het controlecentrum van SpaceX de astronauten met de woorden: "Vanwege de teams van SpaceX en Nasa, welkom terug op de aarde. Bedankt om te vliegen met SpaceX.""Het was ons een eer en een genoegen", antwoordde Hurley.

Na de landing kwamen er snel twee kleine bootjes naar de capsule, even later gevolgd door een bergingsschip van SpaceX. Dat tilde de capsule uit het water op het dek.

Aan boord van het schip was een team van zo'n 40 mensen, onder wie dokters en verplegers. Om de terugkerende astronauten niet te besmetten met het coronavirus, was de ploeg van het bergingsschip 14 dagen in quarantaine gegaan en de leden ervan werden ook getest op het virus. 

De astronauten worden nu nog onderzocht door dokters en daarna wordt verwacht dat ze naar huis vliegen in Houston, om daar hun vrouwen en zonen terug te zien. (Lees verder onder de foto.)

Marineduikers bevestigen drijfvlotten na de landing van de Apollo-12 in 1969.

Eerste landing in zee in 45 jaar

De laatste landing van een bemand ruimtetuig in zee dateert van 20 juli 1975. Toen keerden de Amerikanen Tom Stafford, Donald Slayton en Vance Brand in hun Apollo-cabine terug nadat ze eerder een historische koppeling in de ruimte had uitgevoerd met de Sovjetrussische Sojoez-capsule. 

Tevoren hadden Amerikaanse ruimtetuigen zoals de Mercury en Gemini in de jaren 60 en de Apollo's die in de jaren 70 naar de maan reisden, altijd zo'n 'splashdown' in de oceaan gemaakt. Dat leek de VS toen veiliger dan landingen op het land zoals de Russen altijd deden. 

Nadien maakten de VS gebruik van de "space shuttles" of ruimteveren of van Russische Sojoez-capsules om naar de ruimtestations Mir en ISS te reizen. De Dragon-cabine van SpaceX grijpt nu terug naar de aloude 'splashdown' en lijkt van buitenuit ook wel wat op de Apollo. 

Meest gelezen