Parket gaat uit van medisch probleem bij spookrijder Houthalen-Helchteren, bestuurder: "Ik had een black-out"

De man die twee ongevallen heeft veroorzaakt op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren in Limburg, zegt dat hij een black-out heeft gehad achter het stuur. In totaal vielen er 14 gewonden. Het parket gaat er ook van uit dat het ongeval is veroorzaakt door een medisch probleem bij de 64-jarige spookrijder. De man is intussen zonder voorwaarden vrijgelaten.

Een spookrijder raakte zondag rond 18 uur 4 wagens ter hoogte van het kruispunt met de Ringlaan. "Hij heeft de auto achter ons 2 keer geramd", zegt een getuige die er met de schrik van af komt.

"Dan heeft hij 4 auto's aan het rode licht tegen volle snelheid geraakt. Toen is hij gaan spookrijden over het kruispunt richting McDonald's. Daar is hij overkop gegaan en heeft hij nog eens verschillende auto's geraakt."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"De ravage is enorm", zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). "De spookrijder heeft op twee plekken echt heel veel schade aangericht." Verschillende mensen zaten ook gekneld, vertelt de burgemeester, en moesten bevrijd worden door de hulpdiensten die massaal ter plaatse kwamen. Het medisch rampenplan werd ook afgekondigd. 

De ravage is enorm!

Burgemeester Alain Yzermans

Bij de twee ongevallen raakten in totaal 14 mensen gewond. Er zou niemand in kritieke toestand verkeren.

Black-out achter het stuur

De politie en het parket onderzoeken het ongeval. Na verhoor is de spookrijder, een 64-jarige man, gearresteerd. Volgens onze informatie zou hij niet gedronken hebben of onder invloed zijn geweest van drugs.

Tijdens zijn verhoor heeft hij gezegd dat hij een black-out heeft gehad achter het stuur en dat hij zich niets meer kan herinneren. Ook het parket gaat er op dit moment van uit dat het ongeval is veroorzaakt door een onderliggend medisch probleem bij de man. 

Vanavond is de man zonder voorwaarden vrijgelaten. Zijn rijbewijs is alvast voor 15 dagen ingetrokken. Dat zal mogelijk op vraag van het parket door een politierechter worden verlengd, tot de deskundigen klaar zijn met hun medisch onderzoek. Er loopt ook een onderzoek of de man in het verleden al ongeschikt was verklaard om een voertuig te besturen.

Verklaringen?

Als de bestuurder daadwerkelijk een black-out heeft gehad, denkt neuroloog Steven Laureys aan een aantal mogelijke verklaringen: een klassieke beroerte, een vorm van epilepsie of transient global amnesia, oftewel tijdelijk geheugenverlies. “Dat laatste is controversieel, want we weten niet alles over dit syndroom”, zegt Laureys in “De wereld vandaag” op Radio 1 (zie audio onder). 

“Ik denk dat het hier aan de experts zal zijn om alle details te bekijken”, zegt Laureys voorzichtig. De bestuurder zal alleszins een grondig medisch onderzoek moeten ondergaan. Om te onderzoeken of het een klassieke beroerte was, zal er gezocht moeten worden of de man een probleem heeft met hart en bloedvaten. 

Ook kan men hersenscans uitvoeren, met MRI-scanners, om te kijken of er geen littekens zijn in bepaalde gebieden van ons brein die belangrijk zijn voor ons geheugen, in de fameuze hippocampus. “Bij TGA”, zo legt Laureys verder nog uit, “kan je een aantal automatische bewegingen doen, terwijl je verward bent, verder wel functioneert, maar je herinnert er je niets meer van.”

De familie van de bestuurder verklaarde dat de man in het verleden een herseninfarct gehad zou hebben. “Maar om te weten of dit meegespeeld kan hebben, moet gekeken worden wat dit precies was. Het is niet altijd evident”, besluit hersenwetenschapper Laureys.

Meest gelezen