Martin Bertrand / Hans Lucas

Weerman Frank Deboosere: "We stevenen af op een hittegolf van formaat" (en in coronatijden moeten we extra alert zijn)

Vanaf woensdag komt er een heuse hittegolf op ons af. Dat voorspelt weerman Frank Deboosere. Woensdag wordt het 26 graden. Donderdag stijgt de temperatuur naar 30 graden en de dagen erna wordt het zelfs tropisch warm. "We stevenen af op een hittegolf van formaat", zegt Deboosere. Intussen is de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan alvast geactiveerd - het is overigens ook extra uitkijken in deze coronatijden. 

Een hittegolf is een periode van minstens vijf dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of meer (zomerdagen). Ten minste drie dagen daarvan moet het 30 graden of meer zijn (tropische dagen). 

Aan die vereisten wordt vanaf de tweede helft van volgende week volgens de voorspellingen voldaan. Op woensdag stijgt de temperatuur al tot 26 graden. Daarna wordt het zes dagen 30 graden of meer. "Volgende week vrijdag, zaterdag, zondag en dan de maandag en dinsdag erna is het zelfs tropisch warm zomerweer met elke dag maxima richting 35 graden", zegt Deboosere.

"Vooral zaterdag wordt een zeer warme dag", vult weervrouw Sabine Hagedoren aan. "Dan wordt het op veel plaatsen 35 graden en kan het kwik oplopen tot 37 graden. Zondag wordt het iets koeler, maar worden nog altijd temperaturen tussen de 25 en 30 graden voorspeld." 

Eind juni was er ook al een periode met warm weer in ons land, maar dat was officieel geen hittegolf. In Ukkel werden toen geen temperaturen van 30 graden of meer gemeten. Vorig jaar kregen we drie hittegolven te verwerken in de zomer. Het was toen het vijfde opeenvolgende jaar dat we een hittegolf hadden, en nu worden dat dus (als de voorspellingen juist zijn) zes opeenvolgende jaren. Sinds 1901 is zo'n reeks nooit vertoond in Ukkel, maar nu komen hittegolven steeds vaker voor. (tekst loopt door onder de tweet)

Waarschuwingsfase ozon- en hitteplan geactiveerd

Intussen is ook de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan al geactiveerd, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Vanaf woensdag kan de combinatie van luchtvervuiling, zon en warmte leiden tot hoge ozonconcentraties. Dat was vorige vrijdag al het geval, toen tijdens de plotse hitte-opstoot de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter werd overschreden in Bree en Dessel. 

Mensen met longproblemen, ouderen en kinderen zijn extra gevoelig voor ozon, en het wordt iedereen sowieso aangeraden om bij hoge ozonwaarden niet intensief te gaan sporten. 

Wie gevoelig is voor hittestress heeft meer kans om met corona besmet te raken, blijf daarom de maatregelen opvolgen

Ook het Vlaamse warmteactieplan treedt in werking. Het Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt onder meer gemeenten, woonzorgcentra, thuiszorgdiensten en kinderopvangcentra om zich te beschermen tegen de zon. Aan de mensen wordt gevraagd alert te blijven, en dus voldoende te drinken, de koelte op te zoeken en zware inspanningen te vermijden op het heetst van de dag. Dat geldt voor iedereen, maar toch vooral voor ouderen en kinderen. "Zij hebben soms nog onvoldoende een drinkreflex." 

Joris Moonens van Zorg en Gezondheid waarschuwt dat wie niet oplet, last zou kunnen krijgen van benauwdheid en, als het langer aanhoudt, zelfs een hitteslag. Ook covid-patiënten verdienen extra aandacht, omdat zij kwetsbaarder zijn voor de hitte, zeker wie nog aan het herstellen is van het virus. Wie zelf gevoelig is voor hittestress, heeft ook meer kans om met corona besmet te raken. "Het werkt ook omgekeerd: als je je lichaam te lang blootstelt aan de hitte, kan je uitgedroogd en verzwakt raken, en ben je dus vatbaarder voor ziektes zoals COVID-19."  

Moonens benadrukt om zeker de coronamaatregelen te blijven opvolgen. 

Wat doe je beter wel en niet als het tropisch warm is, ontdek het in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen