Willy Vereenooghe

Belfort en stadhuis van Menen worden na 10 jaar dan toch gerenoveerd

Het belfort en het stadhuis van Menen worden dit najaar gerenoveerd. Het dossier is al 10 jaar oud, maar nu komt er plots schot in de zaak. "Het belfort is Unesco Werelderfgoed. Zo'n dossier duurt dus altijd wat langer", zegt schepen van Patrimonium Renaat Vandenbulcke (N-VA). Het totaalproject kost meer dan 1 miljoen euro.

De renovatie van het belfort en het stadhuis van Menen stonden al heel lang op de planning. "Ik denk zeker al 10 jaar", zegt schepen Vandenbulcke. "Het belfort staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vooraleer je bij erfgoed iets kan ondernemen, moet je met verschillende partijen overleggen. Dat duurt dus allemaal wat langer. Maar ik ben blij dat er nu eindelijk schot in de zaak komt." 

"We gaan in verschillende fasen werken en beginnen dit najaar met het belfort. Dat wordt volledig vernieuwd", vertelt de schepen. "Daarna worden ook de voorgevel van het stadhuis en de schuilkelder onder de Grote Markt onder handen genomen."

Kostenplaatje

De renovatiewerken zullen de stad iets meer dan 1 miljoen euro kosten."Dat zullen onze inwoners niet voelen", verzekert de schepen. "Dat bedrag hebben we verwerkt in ons meerjarenplan. Bovendien heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed ons een subsidie toegekend van meer dan 500.000 euro. Het zou kunnen dat we zelfs nog meer krijgen, want die subsidie werd al in 2017 berekend."

Meest gelezen