Gezin uit Kuurne keert vroeger terug uit Zwitserland na code rood: "Maar het is hier veiliger dan in Antwerpen"

Belgen die op vakantie zijn in de buurt van het meer van Genève in Zwitserland, moeten 2 weken in quarantaine als ze terug thuis zijn. Ze moeten zich ook laten testen, omdat er bepaalde kantons in Zwitserland een rode kleur hebben gekregen van de Belgische overheid. "Ons hotel ligt in de rode coronazone", zucht Thomas Van Esbroeck uit Kuurne. "De sfeer is hier helemaal omgeslagen."

Zinal in Zwitserland ligt sinds gisteren in de rode coronazone. In dat bergdorpje bevinden zich 2 hotels van Intersoc, waar vakanties van de Christelijke Mutualiteit (CM) plaatsvinden. Thomas Van Esbroeck uit Kuurne is er samen met zijn vrouw en 3 kinderen op vakantie. "Er is veel onbegrip over  waarom die regio plots rood wordt gekleurd", zegt Thomas. "Ze spreken hier van 1 à 2 besmettingen per dag voor heel de regio. En dat is al weken zo."

"We keren woensdag al terug naar huis, in plaats van vrijdag", gaat Thomas verder. "Dat doen we omdat we 2 keer getest moeten worden. Donderdag willen we ons een eerste keer laten testen. De andere coronatest valt dan 9 dagen later. Als beide tests negatief zijn, dan kunnen we op 17 augustus weer beginnen werken. Als we nog wat blijven plakken in Zwitserland, kunnen we pas later weer aan het werk."

Stress in het hotel

De sfeer is volledig omgeslagen in het hotel waat Thomas met zijn gezin verblijft. "Er heerst een gevoel van stress. Er zijn hier gasten die binnenkort weer moeten gaan werken. Dat kan niet meer, omdat iedereen eerst 2 weken in quarantaine moet. Er zijn ook mensen aan het panikeren over de kinderopvang, want veel kinderen gaan nu geweigerd worden in de opvang."

"Mijn kinderen hebben het trouwens ook moeilijk momenteel", zegt Thomas nog. "Heel wat van de activiteiten doen ze met kinderen die ze hier hebben leren kennen. Nu ligt dat wat moeilijker. Het is ook moeilijk om te vatten voor ons, want tijdens onze wandelingen komen we bijna niemand tegen. We zien hier alleen koeien!  Meer dan waarschijnlijk zitten we hier veiliger dan in Kuurne of in Antwerpen. Want we zitten op 200 kilometer van Genève... Ik snap echt niet dat deze regio plots rood wordt gekleurd door de Belgische overheid."

Meest gelezen