Wikipedia

Damiaanactiegroep in Tremelo over kritiek van Amerikaans Congreslid: "Pater Damiaan was geen blanke onderdrukker" 

In Tremelo zijn ze niet te spreken over de kritiek die in Amerika wordt gegeven op pater Damiaan. Rijzende ster en Democratisch congreslid Alexandria Ocasio-Cortez verwees naar een standbeeld van pater Damiaan om kolonialisme en witte overheersing aan te klagen. "Onbegrijpelijk", zegt Sonia Crabbé, voorzitter van de Damiaanactiegroep in Tremelo.

Afgelopen weekend postte het Amerikaans congreslid Alexandria Ocasio-Cortez op Instagram over het beeld van pater Damiaan dat in Washington staat (zie onder). Daarmee vertegenwoordigt de pater Hawaï, omdat hij een groot stuk van zijn leven voor de melaatsen op het eiland Molokai heeft gezorgd.

Ocasio-Cortez noemt het standbeeld voor pater Damiaan (in plaats van een lokale heldin) een toonbeeld van kolonialisme en witte overheersing. Ze benadrukt daarbij wel dat ze het niet heeft over individuele voorbeelden, maar over een patroon waarbij de geschiedenis gedomineerd wordt door blanke mannen. Het beeld is één van de vele standbeelden die in de crypte van het Amerikaanse Congres staan, veelal mannen.  Elke Amerikaanse staat mocht twee beelden kiezen.  Hawaïs koos Damiaan. Maar dat het congreslid haar opmerking over de beeldengroep uitgerekend plaatste op een foto van het beeld van Damiaan zet veel kwaad bloed, ook in Tremelo, de geboorteplaats van Damiaan.

Sonia Crabbé, voorzitter Damiaanactiegroep: "Hoe kan je van een sokkel tuimelen van medemenselijkheid, zorg, dienstbaarheid en belangeloosheid. De vergelijking met Leopold II gaat hier echt niet op. Alleen dat je beide figuren in hun tijdskader moet zien. Een tijd waarin de wereld gekoloniseerd werd." 

Damiaan leefde 16 jaar lang met de mensen op Molokai. Er was geen kwestie van overheersing maar van leven met de mensen die helemaal uitgesloten waren

Wat Crabbé nog meer tegen de borst stuit, is dat congreslid Ocasio-Cortez nét opkomt voor de zwakkeren, net als pater Damiaan. "Dat ze net hém uitkiest om haar pijlen op te richten vind ik erg jammer. Omdat ze als politica heel hard vecht voor gelijke rechten, en lonen bijvoorbeeld. Bovendien is het beeld dat in Washington staat, door de Hawaïanen zélf gekozen. Voor hen komt die kritiek op Damiaan als een kaakslag aan. Hij leefde 16 jaar lang met de mensen op Molokai, sprak hun taal, en werd een echte Hawaïaan."

"Er was geen kwestie van overheersing, maar van leven met de mensen die helemaal uitgesloten waren. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de quarantaine die zich nu afspeelt. Alleen wisten de mensen van Molokai dat ze nooit meer zouden terugkeren. En toch koos Damiaan om de rest van zijn leven, lief en leed met hen te delen. Hij wou hen een stukje hemel aanbieden. Letterlijk en figuurlijk. Ik hoop dat die negatieve aandacht in iets positiefs kan uitdraaien. In aandacht voor wat hij wél allemaal heeft gedaan", besluit ze. 

Meest gelezen