MR-voorzitter Bouchez "beschikbaar", De Wever en Magnette lonken richting groenen

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zegt dat zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez altijd "beschikbaar, positief en constructief" is. De Franstalige liberalen lijken een soort charmeoffensief in Vlaanderen te beginnen nadat preformateur Bart De Wever (N-VA) afgelopen vrijdag uithaalde naar Bouchez. Intussen is ook bekendgeraakt dat Groen en Ecolo een uitnodiging van de preformateurs hebben ontvangen om te komen praten. Maar of dat laatste een nieuwe wending betekent, is zeer de vraag. 

"We zijn altijd constructief bij Open VLD en MR", aldus een zalvende Philippe Goffin in "De ochtend". "We zijn al vele maanden aan het werk. Mijn voorzitter Georges-Louis Bouchez is altijd beschikbaar, constructief en positief." De MR probeert het beeld te corrigeren dat de voorbije weken is ontstaan dat Bouchez te veel "cavalier seul" zou spelen en er vooral op uit is om stokken in de wielen van de federale formatie te steken. Momenteel bokst de MR boven haar klasse in de federale regering en Bouchez zou dat graag zo houden, luidt de redenering.

Het is niet zo dat Georges-Louis Bouchez moeilijkheden zal brengen

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR)

Afgelopen vrijdag haalde preformateur Bart De Wever bijzonder zwaar uit richting Open VLD en MR. Die hadden vorige week een nota aan de preformateurs laten bezorgen, met de bedoeling de preformateursnota bij te sturen. "Dit is niet om te slagen, maar om indruk te maken op de kiezers. Zo maak je geen regering", vond De Wever. Hij vindt het "crimineel onverantwoordelijk" om de federale formatie nu af te blokken. "Er is een kaartenhuis tussen de PS en de N-VA gebouwd, met sociale, economische, institutionele hervormingen – daar ga je geen bowlingbal door smijten.  Dat doe je gewoon niet.”

"Het is niet zo dat Georges-Louis Bouchez moeilijkheden zal brengen", aldus Goffin vanmorgen. "Integendeel: hij zal - hoop ik - de mogelijkheid hebben om oplossingen te bieden. We zijn beschikbaar".

Ik denk dat veel MR-ministers bang zijn dat ze het mogen vergeten als het toch lukt met de groenen

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant hoort andere geluiden. "Bij de MR zijn ze al volop bezig met damage-control. Ze beseffen dat Bouchez veel te veel communiceert en veel te veel met zijn ego bezig is. Met Open VLD is afgesproken dat hij niet meer om de haverklap zal tweeten of interviews geven."

Volgens Vansevenant heerst er zelfs paniek in de MR-gelederen. "N-VA en PS-toppers hebben zelfs paniekerige telefoons gekregen van MR-kopstukken met als boodschap "Je gaat ons toch niet laten vallen?". Ik denk dat veel MR-ministers bang zijn dat ze het mogen vergeten als het toch lukt met de groenen. Niet alleen federaal mogen de Franstalige liberalen het dan vergeten, maar ook in de Waalse regering. CDH staat klaar." 

Sinds 20 juli werken opdrachthouders Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS)  aan een nieuwe federale regering. Volgens De Wever hebben ze nu al "een bubbel van vijf" (PS, SP.A, CD&V, CDH en N-VA), maar ze hebben nog minstens één partij nodig voor een meerderheid in de Kamer.

Bij Open VLD willen ze wel, maar niet tegen eender welke prijs. "De liberale familie is beschikbaar om onderhandelingen daarover te starten om zo tot een regering te komen met de drie klassieke politieke families (liberalen, socialisten en christendemocraten, red.) en de N-VA", aldus partijvoorzitter Egbert Lachaert. Boodschap tussen de regels: Open VLD en MR laten zich niet uit elkaar spelen. 

Het kan heel goed dat het gesprek met de groenen een therapeutische fase is om uiteindelijk toch te eindigen met de liberalen

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

Vanmorgen meldde De Standaard dat de groene partijen een uitnodiging van de preformateurs zullen krijgen. Dat hebben verschillende bronnen bevestigd aan VRT NWS. Groen en Ecolo zijn best bereid om te komen praten. De ontmoeting zou morgenvoormiddag plaatsvinden.

Zijn Bart De Wever en Paul Magnette echt bereid om met de groenen in zee te gaan of worden Groen en Ecolo gebruikt als koevoet om de liberale partijen uit elkaar te spelen? "Het kan heel goed dat het gesprek met de groenen een therapeutische fase is om uiteindelijk toch te eindigen met de liberalen", denkt Johny Vansevenant. "De ideologische verschillen met N-VA zijn groot. Denk aan het sluiten van de kerncentrales en de vermogensbelasting." Het is volgens hem al opmerkelijk dat Ecolo met N-VA-voorzitter De Wever aan de onderhandelingstafel wil zitten. "Vorig jaar wilden de Franstalige groenen dat nog niet. Maar stel dat Ecolo toch een akkoord bereikt: krijgt co-voorzitter Nollet dat door zijn uitvoerend comité? De basisdemocratie kan daar rare sprongen maken."N-VA voerde ook campagne zodat voormalig Ecolo-co-voorzitster Zakhia Katthabi, die uiteindelijk geen rechter kon worden in het Grondwettelijk Hof. 

De komende dagen kondigen zich aan als cruciaal, want zaterdag brengen De Wever en Magnette bij de koning verslag uit van hun eventuele vorderingen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen