Door coronacrisis zet Ancienne Belgique de samenwerking met 200 externe medewerkers stop

Concertzaal Ancienne Belgique zet de samenwerking stop met meer dan 200 externe medewerkers. Dat maakt de Brusselse cultuurspeler vandaag zelf bekend. Het stopzetten van de samenwerking is het gevolg van de coronacrisis. Het treft onder meer Security medewerkers, horecapersoneel en freelance technici.

De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar bij concertzaal Ancienne Belgique, want die maakt vandaag bekend dat het noodgedwongen de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers moet stopzetten. De grote Brusselse cultuurspeler vreest dat een echte relance zelfs pas aan de orde zal zijn in de zomer van 2021.

De stopzetting van de samenwerking met meer dan 200 externe medewerkers staat gelijk aan 30 voltijdse equivalenten. De meeste van deze medewerkers verdienden al geruime tijd hun brood met de vele activiteiten in AB, maar het laatste live concert voor een volle zaal dateert nu al van 10 maart.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

We kunnen die mensen voor het najaar geen enkel perspectief bieden naar werkgelegenheid toe 

Marc Vrebos, directeur a.i. AB

"De AB is een organisatie die in de piekperioden functioneert met heel veel externe medewerkers", zegt Marc Vrebos, directeur a.i. van de AB. " Die mensen kunnen we voor het najaar geen enkel perspectief bieden naar werkgelegenheid toe en dan hebben we hen de boodschap gegeven dat we de samenwerking toch voor een grote tijd moeten loslaten."

Concreet gaat het om stagehands, security medewerkers, horecapersoneel, backstage catering medewerkers, freelance technici of externe schoonmaakploegen die de AB als gevolg van de coronacrisis aan de deur zet.

De eigen vaste medewerkers hoeven voorlopig niet te vrezen dat de samenwerking wordt stop gezet. Zij vallen momenteel terug op de regeling van tijdelijke werkloosheid.

Ook als men zegt dat er geen perspectief is, schept dat meer duidelijkheid en houdt men ons niet in een waan van valse hoop zoals nu

Marc Vrebos, directeur a.i. AB

"Nood aan perspectief"

Bij AB pleiten ze dat er in de cultuursector dringend behoefte is aan een helder perspectief om opnieuw te kunnen opstarten, maar de vooruitzichten zijn niet hoopgevend.

"We vragen dat de overheid ons een perspectief geeft", zegt Vrebos. "Ook als men zegt dat er geen is, schept dat meer duidelijkheid en houdt men ons niet in een waan van valse hoop zoals nu."

Binnen AB vrezen ze dat een echte relance, in de meest optimistische prognose, pas mogelijk zal zijn in de zomer van 2021. AB roept daarom op om LIVE2020, het solidariteitsfonds voor de Belgische livemuziek, te steunen.

Meest gelezen