Eerste soldenweekend in Antwerpen: “Het was een ramp"

In de provincie Antwerpen was het tijdens het openingsweekend van de koopjes erg rustig in de winkelstraten. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) werd er in Antwerpen zelfs 70 procent minder verkocht dan andere jaren. “Het was een ramp”, vertelt Nico Volckeryck van het NSZ.

“De handelaars moeten nu kunnen verkopen om de herfstcollectie te kunnen betalen. Ze hebben geld nodig, maar dat komt niet binnen”, zegt Volckeryck. “Schoen- en kledingwinkeluitbaters hebben me verteld dat er nog wel wat reserves zijn, maar een deel van die reserves zijn ook al opgebruikt tijdens de lockdown. We hadden voorspeld dat het 50 procent minder ging zijn, maar in Antwerpen hebben sommige zelfstandigen amper 10 procent van hun normale omzet gedraaid.”

"De solden is een familiefeest"

Tijdens de lockdown kregen de winkeliers steunmaatregelen, nu niet meer. Ook de regel dat je alleen moet gaan winkelen en niet in groep vinden winkeliers oneerlijk. “De solden is een familiefeest. Je zou perfect met je familiebubbel kunnen shoppen. Op café mag je wel met vier samen eten en drinken, maar shoppen moet je alleen doen. Dat is absurd”, aldus Volckeryck.

Het NSZ vraagt om economische steunmaatregelen en de afschaffing van de regel dat je alleen moet komen winkelen. “Als ondernemer wil je de situatie keren maar nu kan je niets doen. Tijdens de solden wil je gaan passen en kleren aanraken, niet online kopen. Als winkelier is het niet mogelijk om al je koopjes online te zetten”, vertelt Volckeryck.

Meest gelezen