Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-koning Juan Carlos (82) van Spanje gaat in het buitenland wonen

Ex-koning Juan Carlos (82) van Spanje gaat in het buitenland wonen. Dat deelt het koningshuis van Spanje mee. Hij wordt van corruptie verdacht. Het is niet duidelijk waarheen hij precies verhuist.

"Geleid door de overtuiging de Spanjaarden, hun instellingen en u als koning het beste te dienen, breng ik u op de hoogte van mijn weloverwogen beslissing om buiten Spanje te verhuizen": met die woorden gericht aan zijn zoon en huidige koning van Spanje Felipe maakt Juan Carlos vanavond bekend dat hij zijn thuisland verlaat.

Bekijk hier een korte reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik neem deze beslissing met een diepe emotie, maar met een grote sereniteit", schrijft hij nog. "Ik ben bijna 40 jaar koning van Spanje geweest en al die tijd heb ik het beste gewild voor Spanje en voor de Kroon." Elders in de brief geeft hij aan dat hij het zijn zoon makkelijker wil maken om zijn functie uit te oefenen. "Mijn erfenis en mijn waardigheid als mens eisen dat van mij."

In een kort antwoord zegt koning Felipe dat hij zijn vader zijn oprechte respect en dankbaarheid overmaakt. "De koning wil het historische belang van de regering van zijn vader benadrukken", staat te lezen op de website van het koningshuis van Spanje. 

Saudi-Arabië

Waarheen Juan Carlos verhuist, maakt hij niet bekend. Evenmin is duidelijk waar hij zich momenteel bevindt. Volgens de krant El Mundo heeft hij Spanje al verlaten.

Zijn beslissing is allicht een gevolg van (alweer) een schandaal waarin hij verwikkeld is geraakt. Daarbij zou smeergeld zijn betaald bij de bouw van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië door een Spaans consortium in 2011.

Concreet zou Juan Carlos miljoenen euro's hebben gekregen van wijlen koning Abdullah van Saudi-Arabië. Die zou hij nadien hebben doorgesluisd in een poging ze te verbergen. Het Hooggerechtshof van Spanje opende eerder dit jaar een onderzoek.

Media in Spanje hebben zich de voorbije maanden volop op de handel en wandel van Juan Carlos gestort en hebben aan het licht gebracht dat koning Felipe de begunstigde was van het geld. Hierop kondigde Felipe aan dat hij afziet van elke persoonlijke erfenis van Juan Carlos. Hij beroofde zijn vader ook van zijn jaarlijkse dotatie van een kleine 200.000 euro. Het koningshuis van Spanje heeft altijd ontkend dat Felipe op de hoogte was van de financiële transacties van Juan Carlos.

Juan Carlos was koning van Spanje van 1975 tot 2014. Hij kwam aan de macht op aansturen van dictator Francisco Franco, maar gidste zijn land later in de richting van een democratie. In 1981 sprak hij zich uit tegen de beruchte poging tot staatsgreep van kolonel Antonio Tejero wat hem veel respect opleverde in binnen- en buitenland. Enkele jaren later trad Spanje tot de Europese Unie toe.

Bekijk hieronder een overzicht van het leven en werk van Juan Carlos naar aanleiding van zijn troonsafstand ("Het Journaal", 2 juni 2014):

Videospeler inladen...

In latere jaren viel Juan Carlos meermaals van zijn voetstuk, onder meer met buitenechtelijke relaties (en kinderen) en met berichten over jachtpartijen op groot wild in Afrika terwijl hij beschermheer van WWF was.

Een van zijn (vermoedelijke) buitenechtelijke kinderen is de Vlaamse vrouw Ingrid Sartiau. Op 22 januari 2015 deed zij haar verhaal in "Bart en Siska" op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen