Flip Franssen

Extra coronamaatregelen voor seizoensarbeiders: "Testen bij aankomst en 'fruitbubbels' van 10"

De provincie Limburg neemt extra maatregelen voor seizoensarbeiders. Deze maand zakken namelijk heel wat fruitplukkers uit Polen, Roemenië en Bulgarije af naar Limburg. Wie uit een oranje of rode zone komt moet worden getest, en in afwachting van het testresultaat in quarantaine. Daarna ligt de verantwoordelijkheid bij de fruitteler die de arbeiders in dienst neemt. 

Seizoensarbeiders die uit andere landen naar Limburg komen om hier fruit te plukken, moeten hoe dan ook getest worden op het coronavirus. Toch als ze uit een oranje of rode zone komen. Dat heeft de provinciegouverneur beslist. In afwachting van het testresultaat wacht de arbeider een quarantaine.

“Zodra de seizoensarbeiders beginnen met plukken, ligt de verantwoordelijkheid bij de fruitteler”, vult Michel Carlier aan. “Die moet elke dag de temperatuur van zijn of haar mensen meten. Bij het kleinste signaal van coronasymptomen moet men dan een arts contacteren. We willen de groepen van fluitplukkers ook zo klein mogelijk houden. Ze vormen dus een 'fruitbubbel' van 10 mensen.”

Wij hebben een paar bussen voor onze arbeiders, om ze naar de plantages te brengen. Moeten die bussen dan ook per bubbel?
Jos Derwael, fruitteler uit Borgloon

Jos Derwael uit Borgloon teelt appelen en peren. Normaal gezien komen bij hem zo’n 150 seizoensarbeiders plukken. “Naast Polen, Bulgaren en Roemenen komen er ook wat Spanjaarden. Zij zijn broodnodig, want zonder hen blijft het fruit hangen.” De extra maatregelen naleven is voor Derwael dan ook wat extra werk. “Het is heel wat extra gedoe, maar we willen ons natuurlijk inzetten om het coronavirus te onderdrukken. We hebben daar zelf alle belang bij.”

“Het meten van de temperatuur vraagt wat extra aandacht, maar dat is haalbaar”, stelt Derwael gerust. “Voordat het werk aanvangt kunnen we dat doen.” Bij de fruitbubbel van tien stelt de fruitteler zich dan weer vragen: “Wij hebben een paar bussen voor onze arbeiders, om ze naar de plantages te brengen. Moeten die bussen dan ook per bubbel? Of mogen we het aanpakken zoals het openbaar vervoer dat doet, met mondmasker en met meerdere bubbels op de bus? Daar kunnen we natuurlijk ook voor genoeg afstand tussen de aparte bubbels zorgen. Dat is nog niet echt duidelijk.”

Meest gelezen