Romanie Dierckx voor Radio 2

Menhirs in Brussel trekken druïden aan van over heel het land: "Een mooie plek waar je rustig kan worden"

Voor menhirs hoef je niet naar Engeland of Bretagne. Ook in het Brusselse Zoniënwoud staan enkele exemplaren in een cirkel als gedenkplaats voor de gesneuvelde boswachters. Het monument bevindt zich aan de drukke Duboislaan en is voor de druïden van België een plaats van rust.

Verborgen plekken in Brussel
Deze zomer trekt Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel op vakantie in de hoofdstad. Een plek waar zoveel meer te ontdekken valt dan Manneken Pis, het Atomium of het Chocolademuseum. Elke maandag dompelen we je onder in een onbekende, mysterieuze plaats en blijft geen geheim nog verborgen. Lees alle tips elke week hier op vrtnws.be en ga zelf op pad.

Weinig mensen die het weten maar aan de Duboislaan in het Zoniënwoud in Brussel staat een mysterieuze cirkel van menhirs.  Ben Verhaevert, de woordvoerder van New Order of Druids in België is een echte druïde, een priester van de oude kelten.

Het monument in het Zoniënwoud is weinig gekend, hoewel het dit jaar al 100 jaar bestaat. Het is een oorlogsmonument voor de gesneuvelde boswachters uit de Eerste Wereldoorlog en ziet eruit als een cirkel van menhirs, metershoge stenen. De ontwerper van het oorlogsmonument is Richard Viandier. Hij maakte deel uit van de School van Tervuren, een groep kunstenaars die Tervuren uitkoos en daar dezelfde onderwerpen zoals het Zoniënwoud in dezelfde stijl schilderde. Viandier stond bekend als een eenzaat. Hij werd door zijn collega’s ook wel “l’homme du bois” of snel vertaald “de bosmens” genoemd, omdat hij veel tijd in het bos doorbracht. Welke link er dan tussen boswachters en druïden is, kan volgens Verhaevert verklaard worden door de natuur. “Zowel boswachters als druïden leven volgens het ritme van de natuur.”

Romanie Dierckx voor Radio 2

Wij dragen geen menhirs op onze rug zoals Obelix. Dat is leuk voor het verhaal maar niet echt handig (lacht) 

De meeste mensen zullen druïden en kelten kennen van Asterix en Obelix, maar de strip geeft volgens Verhaevert het beeld van de druïden niet altijd goed weer. Zo draagt Obelix een menhir op zijn rug, iets wat mooi in het verhaal past, maar wat de druïden van België niet doen. Wat ze wel doen zijn de jaarfeesten elk seizoen aan de hand van een ritueel vieren. “Een ritueel gebeurt in principe altijd in een cirkel, want dat is een zeer krachtig symbool. Wij aanroepen de verschillende windrichtingen waarbij telkens een element aan gekoppeld is, bijvoorbeeld het zuiden en vuur. Wij vragen de aanwezigheid en de bescherming van de goden die daarbij horen en dan gaan we naar het middenstuk van de cirkel. Dat is altijd het specifieke gedeelte waar dat seizoen om draait. We hebben ook een gebed dat we doen.” Verhaevert zegt dat het een open ritueel is waar ook niet-druïden welkom zijn. Op de website van de New Order of Druids of Belgium vind je alle informatie

Krachtplaats

Voor Verhaevert is het monument een krachtplaats die hem een bepaalde energie geeft. “Het is moeilijk uit te leggen aan mensen die dat niet ervaren, maar bij mij is dat een soort tinteling die je krijgt. Zoals wanneer je van koud naar warm stapt.” Het monument van de boswachters is volgens hem veel te weinig gekend, terwijl het een rustige plek in het drukke Brussel is. “Het is een zeer mooie plek, je kan er rustig worden en het is mooi afgeschermd. Het monument heeft geleefd en heeft een mooie uitstraling."

De reeks Canvas Curiosa heeft een filmpje gemaakt dat nog meer geheimen ontrafelt over de menhirs in het Zoniënwoud. 

Meest gelezen