Johan heeft als testpersoon corona­vaccin gekregen: "Eng dat je niet weet wat ze inspuiten, maar ik heb er vertrouwen in"

Onderzoekers van over de hele wereld zijn dag en nacht in de weer met het vinden van een vaccin tegen corona. Ook wetenschappers van het UZ Gent zijn daar druk mee bezig. Daar zijn ze momenteel vaccins aan het uittesten bij proefpersonen. Johan Stoefs uit Asse is zo'n testpersoon. Hij gaf zich vrijwillig op en is intussen al met twee vaccins ingeënt. Hij doet z'n verhaal bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Johan Stoefs is zelfstandig cameraman. In maart zag hij de ene opdracht na de andere verdwijnen. “Ik maakte me daar aanvankelijk zorgen in. Maar achteraf gezien was het eigenlijk wel een leuke periode”, legt hij uit in 'Start je dag'. Hij profiteerde van de vrijgekomen tijd om z'n bureau te schilderen en de tuin in orde te zetten.  “Bovendien was het mooi weer. ’s Avonds konden we gewoon genieten op ons terras, naar de sterren en naar het ISS kijken. Maar achteraf begon ik toch wel te denken ‘Wat heb ik nu gedaan?’", gaat Johan verder. “Toen ik de beelden in de ziekenhuizen zag met het zorgpersoneel dat zoveel werk had en al die mensen die ze moesten opvangen, begon het te dagen.” Er ging een lampje branden bij de cameraman en hij wou zich ook engageren. “Ik had een beetje een schuldgevoel en vond dat ik ook iets moest doen. Een soort tegenprestatie.”

"Door de goeie reputatie van het UZ Gent heb ik er 100% vertrouwen in"

Daarop stelde Johan Stoefs zich kandidaat om als testpersoon mee te werken aan de ontwikkeling van een vaccin tegen corona van het UZ Gent. Begin juli kreeg hij daarvoor een eerste vaccin toegediend, nu zijn tweede. Dat ging gepaard met de nodige zenuwen. “Ze zeiden dat er wel implicaties kunnen zijn zoals koorts, spierpijn of allergische reacties. Maar van het vorige vaccin heb ik geen last gehad en niets gevoeld. Toch blijft het altijd spannend”, geeft hij toe in 'Start je dag', “en het idee dat je niet weet wat ze inspuiten, is eng. Maar ik heb wel 100% vertrouwen in het ziekenhuis. Ze hebben toch een goeie reputatie over heel de wereld.”      

Kort opgevolgd

De opvolging van de testpersonen gebeurt heel nauwgezet. “Na de inspuiting moet ik vijf uur in het ziekenhuis blijven. Mochten er problemen zijn, dan kunnen ze meteen ingrijpen”, legt Johan Stoefs uit. Daarna wordt de proefpersoon regelmatig gebeld en moet hij nog terug naar het ziekenhuis voor opvolging. “Ze gaan me dus een heel jaar verder onderzoeken en kijken wat er gebeurt met die antistoffen. Hopelijk wordt het goed nieuws”, besluit Johan.  

kasto80

Meest gelezen