Viroloog Steven Van Gucht: "Systeem met kleurencodes voor buitenlandse reizen verandert niet"

Het systeem met kleurencodes voor buitenlandse reizen blijft wat het is. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd in "De wereld vandaag". Morgen wordt er binnen de evaluatiecel CELEVAL wel over samengezeten, "maar het systeem wordt niet herzien", zegt Van Gucht, die het had over een "miscommunicatie" bij de FOD Volksgezondheid eerder op de dag. Toen was er sprake van dat er mogelijk aan zou worden gesleuteld. Hoe werkt het systeem momenteel? 

Momenteel werkt de federale overheid met kleurencodes voor bepaalde gebieden: groen, oranje of rood naargelang het aantal coronabesmettingen ter plaatse (zie kaderstuk onderaan). Als landen of regio's code rood krijgen, mogen we als Belgen daar niet meer naartoe op vakantie. Wie er toevallig al is, moet bij terugkeer een coronatest laten afnemen en in quarantaine gaan. 

Maar het systeem van kleurencodes leidt tot frustraties bij reizigers: sommigen keren halsoverkop terug om daarna vast te stellen dat de kleurencode weer is aangepast, anderen begrijpen niet waarom een bepaald gebied precies code rood krijgt.

Gisteren kreeg een deel van Zwitserland, aan het meer van Genève onverwacht code rood, wat tot frustraties en een resem annulaties leidde. Steven Van Gucht, van Sciensano, legt uit: "We hebben Europa op voorhand opgedeeld in regio's. Als de stad Genève donkerrood kleurt, heeft dat een impact op de rest van het gebied. We kunnen ook nooit controleren wat de mensen op vakantie doen."

Andere gebieden die momenteel code rood hebben, zijn bepaalde regio's in Groot-Brittannië (Leicester), Frankrijk (Mayenne), Spanje, Roemenië en Bulgarije. Check deze link voor de laatste stand van zaken

Het is niet de bedoeling om morgen een nieuwe procedure voor te stellen

Geen vernieuwingen

De evaluatiecel van de federale overheid zit morgen dus samen, maar Steven Van Gucht, die de volgende twee weken CELEVAL voorzit, lichtte dus al een tipje van de sluier dat er niks verandert.

"Morgen gaan we opnieuw samenzitten en kijken naar de nieuwe Europese cijfers. Dat doen we minstens twee keer per week. Het is niet de bedoeling dat er morgen een nieuwe procedure wordt voorgesteld, of dat we dat systeem gaan veranderen. Dat is trouwens een beslissing geweest van de Veiligheidsraad, we kunnen dat niet zomaar binnen CELEVAL aanpassen. Dat ligt niet op de tafel." 

De cijfers voor de regio's worden dus wel herbekeken, zoals steeds, maar voor de Zwitserse regio rond het Meer van Genève verwacht Van Gucht niet dat er iets zal veranderen.

Bekijk hier Steven Van Gucht in "Het Journaal" over de kleurencodes en reizen naar het buitenland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen