Rudy Van Pottelsberghe

Kraanwerker Rudy werkt al 47 jaar vanuit de lucht: “Ik denk dat ik op dit moment het meest coronaveilige beroep heb”

Zowat elke dag van het jaar klimt Rudy Van Pottelsberghe uit Gent in een kraan die 54 meter boven de grond zweeft om gebouwen te plaatsen. “Ik kan tijdens de coronacrisis op geen veiligere plaats zitten dan in mijn torenkraan”, vertelt hij aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

“Op dit moment zit ik 54 meter in de hoogte en ben ik appartementen aan het zetten in Willebroek”, vertelt Rudy Van Pottelsberghe in Start Je Dag. “Ik heb nu uitzicht over de rode zone: Antwerpen”, lacht hij. “Maar ik zit hier veilig. Als ik aankom, ga ik meteen naar boven, daar doe ik mijn job en dan ga ik meteen weer naar beneden en rijd ik met de auto naar huis.”

Alleen maar niet eenzaam

“Ik doe dit werk al 47 jaar”, gaat Van Pottelsberghe verder. “Ik zit eigenlijk al 47 jaar alleen in een torenkraan, maar het is niet eenzaam. Ik ben het wel gewoon, ook al ben ik een sociaal persoon. Soms gaat er wel iets kapot in de kraan en dan moet iemand dat herstellen in mijn cabine. In dat geval heb ik altijd handgel en maskers bij. Dan blijft ook dat in deze coronatijd veilig.”

Z'n werk is heel gevarieerd en brengt hem op veel plaatsen. “Ik heb met mijn kraan al op veel plekken gestaan”, zegt Van Pottelsberghe nog. “Ik heb bijvoorbeeld geholpen met het plaatsen van verschillende bioscoopcomplexen in ons land.”

Zweten bij hittegolf

Ook al voelt Rudy zich veilig daarboven in z'n cabine, de spanning is soms niet ver weg: “Als kraanwerker mag je geen hoogtevrees hebben. Ik moet wel toegeven dat het soms spannend is om te werken met een kraan die hoger is dan de 54 meter die ik gewoon ben. Maar over het algemeen lukt dat toch altijd goed."

Ook de hittegolf die ze vanaf woensdag voorspellen, wordt voor Rudy extra heet. Want in z'n hokje hoog in de lucht is het dan véél warmer: "Op warme dagen is het soms lastig. Ik ben omgeven door ramen. Als het buiten 35 graden is, is het hier in de kraan bijna 50 graden!,” besluit Rudy.  Dat wordt dus zweten de komende week.  


 

Meest gelezen