Eerste en tweede golf vergelijken, kan dat? Van Gucht: "Toen testten we alleen hele zieke mensen, nu ook veel anderen"

In de periode van 24 tot 30 juli zijn er in ons land gemiddeld 491 coronabesmettingen per dag bij gekomen. Dat is de zoveelste stijging op rij. Maar kunnen we de cijfers van de eerste en tweede golf wel vergelijken? "Toen testten we alleen heel zieke mensen, nu ook jongeren, reizigers die terugkeren, mensen die in contact gekomen zijn met iemand die besmet is... Dat is nodig", zegt viroloog bij Sciensano Steven Van Gucht. Wereldwijd zijn nu al meer dan 18 miljoen mensen besmet geraakt met het verraderlijke virus. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: "We testen nu heel veel mensen, in de eerste golf alleen de hele zieke"

Viroloog Steven Van Gucht benadrukt in "Het Journaal" nog maar eens dat we wel degelijk in de tweede golf zitten. "De curve is nog altijd aan het stijgen, we zitten in de opgaande fase van de tweede golf. Het lijkt wel dat de stijging iets afneemt, het gaat iets trager. Maar we moeten heel voorzichtig zijn. Dit is zeker een tweede golf. We weten niet hoe hoog die gaat worden, maar het is belangrijk om vroeg in te grijpen."

Bekijk hier het gesprek met Steven Van Gucht in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Maar kunnen we die tweede golf wel met de eerste vergelijken? Want toen baseerden we ons voornamelijk op de ziekenhuisopnames, en nu op het aantal besmettingen? "Het virus was al te ver verspreid in de bevolking, en we konden dat niet goed opsporen. Toen testten we ook alleen de hele zieke mensen", zegt Van Gucht. "Daarom baseerden we ons in de eerste golf op het aantal ziekenhuisopnames." En dat is nu anders: "Nu testen we heel veel mensen, ook jonge mensen, mensen die in contact geweest zijn met iemand die besmet is, reizigers die terugkeren uit een rood gebied. Dat is goed, dat is nodig. Want je kan het virus niet bij de jonge mensen houden, vroeg of laat stroomt dat door naar oudere generaties."

Lees meer over de vergelijking tussen de eerste en de tweede golf in dit artikel: 

Sportevenementenbedrijf Golazo, bekend van Antwerp 10 Miles, bouwt Antwerps coronatestdorp

Het sportevenementenbedrijf Golazo is vandaag aan de opbouw van het Antwerpse coronatestdorp op Spoor Oost begonnen. “Wij zijn vooral bekend van onze evenementen zoals de Antwerp 10 Miles en de Memorial Van Damme, maar Golazo zet al jaren in op bewegen en gezondheid. Wij zijn dan ook blij dat we kunnen bijdragen aan de bestrijding van COVID-19”, vertelt Gert Van Goolen van Golazo bij Radio 2 Antwerpen.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Drie woonzorgcentra in Charleroi in lockdown

Drie woonzorgcentra die beheerd worden door de intercommunale ISPPC van Charleroi, zijn in lockdown geplaatst. Er is geen bezoek meer toegelaten. De bedoeling is om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Nochtans zijn er momenteel slechts in één van de drie instellingen besmettingen vastgesteld. Het gaat om 18 gevallen, van wie 12 bewoners en zes personeelsleden, zo raakte dit weekend bekend. Vier bewoners liggen in het ziekenhuis, de rest is asymptomatisch en zit geïsoleerd op zijn kamer. Eén persoon van 98 jaar is overleden.

Horeca in Komen-Waasten moet sluiten om 23 uur

De autoriteiten van de gemeente Komen-Waasten, in de provincie Henegouwen, hebben extra maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Zo zullen cafés en restaurants voortaan om 23 uur moeten sluiten, in plaats van om 1 uur 's nachts.

Vrijdag werden in de gemeente vier nieuwe besmettingen vastgesteld. Het gaat om drie jongvolwassenen en een kind, uit twee verschillende huishoudens. De personen wonen in de deelgemeenten Ploegsteert et Neerwaasten.

De vier hadden nauw contact met familieleden en vrienden, maar zijn ook actief in sportclubs en bezochten woonzorgcentra. Enkele van de familieleden ondergingen al een test, die negatief bleek. Anderen wachten nog op het resultaat.

Dus besloot de burgemeester om de maatregelen te verstrengen. Naast het vroegere sluitingsuur voor cafés en restaurants, is ook de verkoop van alcohol buiten de horeca tussen 20 uur en 6 uur verboden. Er zal ook op meer plaatsen in de gemeente een mondmasker moeten gedragen worden.

Medewerker van Team Sunweb is besmet

Een medewerker van wielerploeg Team Sunweb heeft het nieuwe coronavirus. De medewerker zou later deze week meegaan naar de Tour de l'Ain, een koers die vrijdag begint. Sunweb is het team van onze landgenoten Tiesj Benoot en Ilan Van Wilder.

"Het is belangrijk voor ons om direct te benadrukken dat hij de afgelopen maanden geen contact heeft gehad met andere teamleden. Hij zit nu in thuisisolatie. Hoewel hij ziek was, vertoonde hij geen specifieke symptomen van het coronavirus. Daarom kwam hij niet in aanmerking voor regelmatige tests buiten de gebruikelijke testen om. Ons medische team zal de situatie blijven volgen en bepaalt wanneer hij weer bij ons terug kan keren", aldus Team Sunweb in een verklaring.

Team Sunweb zegt verder er voorstander van te zijn, ook bij koersen die niet deel uitmaken van de WorldTour, vaker te testen. "De belangrijkste functie van een 'pretest' is om de wielerwereld zo vrij van corona te houden als mogelijk. Al vroeg in het seizoen is het nut van die testen bewezen. Wij blijven werken met twee testen, eentje zes dagen voor het begin van een wedstrijd en dan nog eens eentje drie dagen later."

Lees meer in dit artikel:

De steenweg N6, aflevering 1: het is niet al kommer en kwel in Kuregem

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. In deze zesde week verkennen we de N6. Deze steenweg is met zijn 66 kilometer de kortste van de 9 grote steenwegen. Hij vertrekt uit Brussel om via Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Bergen naar de Franse grens te leiden. 

Onze eerste etappe vertrekt in Kuregem, een wijk in Anderlecht die meestal negatief het nieuws komt. Maar nu is het tijd voor positieve initiatieven: samen spelen in een tuin en de overschotten van de markt die hun weg vinden naar mensen die het niet breed hebben:

Videospeler inladen...

Slechts 1 op de 3 toeristen vult reisformulier in (blijkt uit controles in Adinkerke)

Opletten als je op reis bent geweest in het buitenland en terugkeert naar huis. Er wordt wel degelijk gecontroleerd aan de grens of je het reisformulier hebt ingevuld. Afgelopen weekend werd er gecontroleerd aan de Franse grens in Adinkerke. En wat blijkt? Van de 50 automobilisten hadden maar 18 het formulier ingevuld. 

Lees meer in dit artikel:

Lokale contactopsporing mag dan toch in regio Kortrijk-Roeselare

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is naar het ziekenhuis AZ Delta afgezakt om er in een persconferentie met de Wevelgemse burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) en de Roeselaarse burgemeester Kris Declercq (CD&V) te zeggen dat lokale groepen inderdaad zelf aan contactopsporing mogen doen. De betrokken gemeenten en steden zijn blij met de officiële toelating.

Lees meer in dit artikel:

Beveren wil fitnesstoeristen uit Antwerpen weigeren

Marc Van de Vijver (CD&V), burgemeester van Beveren, wil strenger optreden tegen fitnesstoeristen uit Antwerpen. Die komen in de Oost-Vlaamse buurgemeente sporten nu Antwerpen haar fitnesszalen heeft gesloten. Beverse fitnesscentra moeten klanten uit steden en gemeenten waar de coronacijfers hoog liggen, weigeren, vindt Van de Vijver. Ze moeten gegevens van aanwezige sporters bijhouden en ter beschikking stellen van de politie.

Van de Vijver werkt aan een politieverordening om de nieuwe regels af te dwingen. Beveren is de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners overgegaan. "Er is onduidelijkheid omtrent fitnessers die vanuit Antwerpen en Zwijndrecht hun sport in Beveren kwamen beoefenen, na de sluiting van de centra daar. We willen daar paal en perk aan stellen", zegt de burgemeester. De politie zal instaan voor de handhaving van de nieuwe maatregel.

Om de nieuwe uitbraak een halt toe te roepen, roept de burgemeester horeca-uitbaters ook op om zich goed aan de opgelegde regels te houden, al komt er geen avondklok zoals in Antwerpen. "In een eerste fase willen wij alle uitbaters nog eens op hun verantwoordelijkheden wijzen", klinkt het.

Rusland heeft een coronavaccin klaar, maar nog veel vragen

Rusland is klaar om vanaf volgende maand honderdduizenden doses van een coronavaccin te produceren en vanaf begin volgend jaar zelfs miljoenen doses. Dat zeggen de autoriteiten. Het is niet duidelijk of het bericht klopt en of het vaccin veilig is omdat geen wetenschappelijke publicaties over het onderzoek bestaan.

Lees meer in dit artikel:

Afgelopen weekend weinig overtredingen op de coronamaatregelen

De politie heeft afgelopen weekend weinig overtredingen vastgesteld op de coronamaatregelen. Dat blijkt uit een belronde van onze redactie naar de dertien Vlaamse centrumsteden. Er waren in de meeste steden weinig verboden samenscholingen en feestjes. Enkel in Antwerpen waren er wel wat problemen, maar daarover zijn er voorlopig nog geen concrete cijfers. De meeste overtredingen hadden te maken met mensen die geen mondmasker aanhadden op plaatsen waar dat verplicht was. Vooral in de uitgangsbuurt van Sint-Niklaas waren er veel problemen.

Belgen mogen Litouwen niet meer binnen.

Ook reizen naar Litouwen is voortaan niet meer mogelijk als gevolg van de coronapandemie. Dat blijkt uit het aangepaste reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

De reeks landen waarnaar reizen niet mogelijk of toegelaten is wordt steeds langer: naast Litouwen gaat het om verschillende regio's in Bulgarije (Severoiztochen, Yugozapaden), Frankrijk (Mayenne), Roemenië (centrum, zuidoosten, Zuid-Muntenia en Sud-Vest Oltenia), Spanje (Aragón, Navarra, Provincia de Barcelona en Lleida in Catalonië), het Verenigd Koninkrijk (Leicester) en Zwitserland (de regio van het meer van Genève).

Bekijk hier de kaart met de reisadviezen per regio:   

Horeca West-Vlaanderen wil duidelijkheid over strandbars

Horeca West-Vlaanderen, de belangenorganisatie van uitbaters van hotels, restaurants, cafés en ook van strandbars, vraagt aan de overheid om dringend duidelijkheid te scheppen over de strandbars. "We willen 1 reglement voor alle strandbars aan de Belgische kust", zegt Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen. "Het kan niet zijn dat sommige stranduitbaters een boete krijgen en anderen niet."

Lees meer in dit artikel:

Scholen opnieuw voltijds open in noordoosten van Duitsland

In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, in het noordoosten van Duitsland, gingen vandaag zo’n 150.000 leerlingen na maanden afwezigheid opnieuw naar school. In de rest van Duitsland is het nog afwachten op de heropening van scholen.

De ministers van Onderwijs uit de zestien Duitse deelstaten beslisten in juni om de scholen te heropenen na de zomervakantie, nadat het tot nu toe slechts toegelaten was om de leerlingen deeltijds naar school te sturen.

Hoe dan ook gingen de scholen vandaag enkel voltijds open in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Die deelstaat is het minst zwaar getroffen tijdens de coronacrisis, met ‘slechts’ 877 besmettingen op 1,6 miljoen inwoners. Donderdag gaan de scholen opnieuw open in Hamburg, volgende week in Berlijn.

De druk op de overheid om leerlingen opnieuw voltijds naar school te sturen nam de afgelopen weken enorm toe. “We mogen geen tijd meer verliezen. De leerlingen moeten zo snel mogelijk weer voltijds naar school kunnen”, vertelde hoofddirecteur Steffen Kästner van de Jugenddorf- Christophorus school aan het persbureau AFP. Maar nu het aantal coronabesmettingen opnieuw toeneemt in Duitsland, vragen critici zich af hoe lang de scholen volledig open kunnen blijven. Minister van Onderwijs Anja Karliczek raadt aan om overal in de schoolgebouwen een mondmasker te dragen, maar de regionale overheden hebben dat advies niet omgezet in een verplichting. Voor de veiligheid worden de kinderen in vaste groepen verdeeld. De klassen worden strikt gescheiden van elkaar, zodat slechts één klas in quarantaine moet wanneer een leerling positief test.

Lokale contactopsporing kan dan toch

Lokale besturen mogen dan toch een autonoom contactopsporingssysteem opzetten, maar dan moet er wel een aantal voorwaarden worden gerespecteerd in verband met vertrouwelijkheid en aansprakelijkheid. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft daarover een akkoord bereikt met een aantal gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Die hadden daar vorige week om gevraagd, omdat ze vonden dat het Vlaamse contactopsporingssysteem niet goed genoeg werkte.

Beke benadrukt dat de werking van het Vlaams systeem is verbeterd en dat de lokale besturen intussen ook fijnmazige gegevens kunnen raadplegen via de zogenoemde Zorgatlas. Daarnaast zullen ze nu ook toegang krijgen tot individuele gegevens van patiënten, via een medisch expert.

Morgen gaan Beke en zijn collega van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) de nieuwe mogelijkheden toelichten aan de steden en gemeenten.

Systeem van de kleurcode voor reizen wordt misschien aangepast

Het systeem van de kleurcodes voor reizen binnen Europa wordt morgen besproken en misschien aangepast. Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid. Het systeem leidde de afgelopen weken tot veel frustraties, daarom denkt de overheid er nu aan om het aan te passen. 

De lijst die momenteel van toepassing is, kan je hier terugvinden.

Noorse rederij Hurtigruten houdt alle cruiseschepen aan de ketting

Afgelopen weekend bleken 36 bemanningsleden van een Noors cruiseschip besmet met het coronavirus, nadat alle 158 bemanningsleden waren getest. Vandaag maakte de bekende Noorse rederij Hurtigruten bekend dat ze al haar schepen voorlopig aan de ketting houdt.

Alle 158 bemanningsleden moesten op het schip in quarantaine blijven, nadat een aanzienlijk deel van de bemanning positief had getest op het coronavirus. De 178 passagiers mochten echter meteen van boord, zonder zich te hoeven testen. De Noorse gezondheidsautoriteiten zijn nu samen met de rederij begonnen aan een grootschalige operatie om de passagiers op te sporen. “We verwachten dat er nog meer besmettingen gevonden zullen worden”, meldt een woordvoerder.

Ook enkele passagiers van een eerdere cruise zijn besmet geraakt. In totaal worden 387 passagiers nu benaderd door de Noorse gezondheids­autoriteiten. Volgens de Financial Times zijn de passagiers afkomstig uit 69 verschillende Noorse gemeenten, waardoor het virus zich snel zou kunnen verspreiden.

De cruiseschepen van Hurtigruten hebben door de pandemie drie maanden stilgelegen. Halverwege juni begon de maatschappij als eerste ter wereld opnieuw met internationale cruises. Hurtigruten verzekerde de passagiers toen "dat ze zich geen zorgen hoefden te maken".

Noot van de nieuwsombudsman : Rederij Hurtigruten meldt op haar website dat cruises langs de Noorse Kust wel degelijk nog vertrekken.

OPINIE - "Laten we even privéfeestjes uitstellen"

Nu er een tweede golf van het coronavirus over ons heen komt, wordt de leefwereld van de jongeren opnieuw een versnelling lager gezet. In een open brief roept een van hen de jongeren op om zich aan de regels te houden. Hij vraagt ook dat de politici duidelijker communiceren. 

Lees de volledige opinie hier:

Van Gucht: "Aanvaard nog enkele moeilijke maanden"

Viroloog Steven Van Gucht, die uit vakantie komt, hamert er tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum op dat volhouden de boodschap is.

"Het aantal patiënten op intensieve zorg is verdubbeld sinds begin juli. De cijfers stijgen nu ook bij andere leeftijdsgroepen: bij de jongsten en de oudsten onder ons. De basisregels werken en daarmee kunnen we het redden. Belangrijk is om ze consequent toe te passen. Veel mensen zijn coronamoe. Het virus is echter niemands fout. We moeten dit samen oplossen", stelt Van Gucht. "Er circuleren veel misvattingen op het internet. Veelal jongeren voelen zich niet betrokken. Begrijpelijk, want het virus is een onzichtbare vijand maar deze crisis is reëel. Hou vol en heb moed! Aanvaard nog enkele moeilijke maanden. Ik heb goede hoop om volgend jaar terug te keren naar een normale samenleving. Dit zal voorbijgaan."

Het virus is niemands fout

viroloog Steven Van Gucht

Herbekijk hier de persconferentie van het Crisiscentrum:

Minder risico op besmetting: trouwen in openlucht

Het zullen markante beelden blijven in het fotoboek van Tessa en Ian. In Zelzate zijn ze het eerste koppel dat getrouwd is in de tuin van het gemeentehuis. 

Lees hier het volledige artikel:

Dat belooft voor de Tour de France... of niet?

Sonny Colbrelli schreef zondag de 2e rit in de 44e Route d'Occitanie op zijn naam. Maar dat is niet het grote nieuws vanuit de opvolger van de Route du Sud, want in Zuid-Frankrijk wordt blijkbaar wel eens een loopje genomen met de veiligheidsvoorschriften tijdens en na de koers.

Lees hier het volledige artikel bij Sporza:

Britten krijgen snelle coronatest: uitslag binnen 90 minuten

Het Verenigd Koninkrijk gaat vanaf volgende week miljoenen snelle coronatests beschikbaar maken. Zo'n snelle test moet binnen 90 minuten uitwijzen of iemand besmet is met het coronavirus. Momenteel zijn de resultaten van een coronatest in het merendeel van de gevallen pas na 24 uur bekend. In een kwart van de gevallen duurt dat tot twee dagen.

Met de nieuwe snelle test kunnen ook griep en verkoudheid worden aangetoond. "Dat is handig wanneer er in de wintermaanden mogelijk ook een griepgolf komt", zegt de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.  

Het Verenigd Koninkrijk is zwaar getroffen door het coronavirus, met meer dan 300.000 besmettingen en meer dan 46.000 doden.

Lees meer in dit artikel:

Van Ranst: "Ten vroegste eind deze week afvlakking curve"

In de periode van 24 tot 30 juli kwamen er gemiddeld 491 besmettingen per dag bij in ons land. Wanneer zou die opmars, die al even bezig is, een neerwaartse trend kunnen worden? Ermee rekening houdend dat de Veiligheidsraad vorige week woensdag strengere maatregelen oplegde, onder meer door onze bubbel terug te schroeven van een wisselende 15 naar een vaste 5 personen.

Viroloog Marc Van Ranst blijft uiterst voorzichtig, maar denkt dat eind deze week de coronacijfers zouden kunnen afvlakken. "Misschien tegen het einde van de week en dan ben ik een beetje optimistisch. Geen daling in de cijfers, maar een minder grote stijging om daarna te hopen dat het aantal besmettingen daalt", schetst hij in "De ochtend" op Radio 1.  

Beluister hieronder het complete gesprek met Marc Van Ranst in "De ochtend":

Minister Goffin: “Te vroeg voor sluiting grenzen”

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) roept Belgen die op vakantie zijn of binnenkort vertrekken op om altijd goed de reisadviezen in de gaten te houden, omdat de situatie snel kan veranderen. “Op basis van de adviezen van de Celeval (de evaluatiecel, red.), kunnen de adviezen altijd veranderen”, zegt hij in “De ochtend” op Radio 1.

De Celeval zit meermaals per week samen. “Deze week komen er zeker nog nieuwe adviezen”, aldus Goffin. Zelf wil hij niet vooruitlopen op de zaken. “Ik vrees dat er rode zones bij kunnen komen, maar dat is moeilijk te zeggen. We kunnen alleen maar afwachten.” Het is ook niet uitgesloten dat ons land door anderen als rode zone wordt bestempeld.

Een nieuwe sluiting van de grenzen, is volgens Goffin nog niet aan de orde. “Het is daarvoor te vroeg. Ik heb daarover nog niets gehoord.” Hij hoopt in dat geval alvast wel op een gemeenschappelijk Europees standpunt, zodat landen niet afzonderlijk van elkaar grenzen gaan sluiten zoals in de lente het geval was. “Het beste is dat we Europees samenwerken.”

Videospeler inladen...

Seizoensarbeiders in Limburg wacht coronatest en "fruitbubbel"

De provincie Limburg neemt extra maatregelen voor seizoensarbeiders. Deze maand zakken namelijk heel wat fruitplukkers uit Polen, Roemenië en Bulgarije af naar Limburg. Wie uit een oranje of rode zone komt, moet worden getest. In afwachting van het testresultaat zal hij/zij in quarantaine moeten. Daarna ligt de verantwoordelijkheid bij de fruitteler die de arbeiders in dienst neemt. 

Lees hier het volledige artikel:

Bouwsector vreest crisis en vraagt steunmaatregelen

De bouwsector vraagt steunmaatregelen om de nakende crisis te overbruggen. Nu het bouwverlof in de meeste regio's van ons land afgelopen is, is er nog voldoende werk maar er komen nauwelijks nieuwe opdrachten binnen. “De vooruitzichten voor de sector zijn niet goed”, zegt Gerrit Budts van de Bouwunie in “De ochtend” op Radio 1.

“15 procent van onze bedrijven verwacht volgens onze bouwbarometer dat het personeelsbestand gaat inkrimpen”, zegt Budts nog. “In de bouw is men normaal altijd op zoek naar nieuw geschoold personeel, dus dat is een heel slecht signaal.”

De sector vraagt daarom meer ondersteuning. “Ken bijvoorbeeld een belastingvoordeel toe aan wie wil bouwen of verbouwen”, zegt Budts. Verder stelt de Bouwunie een verlaging van het btw-tarief op bepaalde bouwwerken voor. Ook de overheid kan volgens de bouwsector het best blijven investeren in infrastructuurwerken.

Videospeler inladen...

Eet- en drinkzone geopend in Centraal Station van Antwerpen

In het Centraal Station in Antwerpen is vanochtend een eet- en drinkzone geopend. Daar mogen treinreizigers even hun mondmasker afzetten om iets te eten en te drinken. De NMBS wil daarmee de horeca-uitbaters en de handelaars in het station steunen. Die hebben minder klanten omdat iedereen in het hele station verplicht een mondmasker moet dragen. 

Lees hier het volledige artikel:

Meest gelezen