Patrouillerende agenten in de stad Melbourne.
AFP or licensors

"Ramptoestand" in Australische deelstaat Victoria: "Straten zijn verlaten, avondklok wordt goed opgevolgd"

In de Australische deelstaat Victoria is de ramptoestand uitgeroepen voor zes weken. Dat geeft de overheid meer armslag in de strijd tegen het coronavirus. De inwoners moeten er ook binnen blijven tussen acht uur 's avonds en vijf uur 's morgens. De avondklok komt bovenop andere strenge maatregelen. 

De tweede dichtstbevolkte staat van Australië, Victoria, pakt de corona-uitbraak nog drastischer aan. De plaatselijke premier Daniel Andrews heeft de ramptoestand uitgeroepen omdat het aantal besmettingen de voorbije zes weken opnieuw piekt. Gisteren alleen al kwamen er 671 zieken en zeven doden bij.  In de grootste stad Melbourne is de avondklok ingesteld. Die ging gisteravond voor het eerst in, tussen 20 uur en 5 uur 's morgens. 

Als we deze veranderingen niet uitvoeren, dan gaan we er niet geraken. We moeten meer doen

Daniel Andrews, premier Victoria (Australië)

"Straten van Melbourne zijn verlaten"

"De avondklok is  goed opgevolgd", zegt Vlaming Dries Swerts die in Melbourne woont in "De ochtend" op Radio 1. "Maar in feite verandert er niet veel. De pubs en restaurants waren al dicht en je mocht ook al niet bij familie of vrienden op bezoek. Dus nu zouden alleen joggers of wandelaars na acht uur ook nog moeten binnen blijven. "

De verstrenging zit vooral in de tijdsduur. Normaal gezien zou de lockdown in Victoria over twee weken worden opgeheven. Maar daar komen nog eens vier weken bij. Bovendien gaan ook de niet-essentiële winkels dicht, zoals kledingzaken. Sommige fabrieken en een deel va de administratie sluit ook vanaf woensdag. Scholen zouden opnieuw overstappen op afstandsonderwijs en er is sprake van om ook de crêches te sluiten. Zware maatregelen dus, maar die zijn nodig, zegt premier Daniel Andrews. Hij spreekt van een moeilijke dag zoals er nog veel zullen volgen. "Dit kan alleen lukken als iedereen meewerkt", zegt Andrews nog. 

Bekijk hier beelden van de bijna lege straten in Melbourne en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Begrip

De Australische regering heeft de coronapandemie van bij het begin goed aangepakt. En het het ging tegen april en mei de goede kant op. In andere deelstaten werd de lockdown opgeheven. Maar in Victoria gingen de cijfers opnieuw pieken, vooral in delen van Melbourne en werden de maatregelen  verstrengd.

"Daar is niemand blij mee", zegt Dries Swerts in Melbourne. We gingen terug naar het nieuwe normaal. Maar hier is het opnieuw opgeflakkerd. Het is niet meer onder controle te krijgen. Als we nu even doorbijten, dan lukt dat hopelijk wel en gaan we een mooie zomer tegemoet. " (lees voort onder foto)

AFP or licensors

Druk op grote steden

Melbourne is niet de enige miljoenenstad waar de overheid ingrijpt omdat de cijfers opnieuw pieken. Ook de hoofdstad van de Filipijnen, Manila, gaat vanaf morgen opnieuw in lockdown, samen met vier andere provincies op het grootste eiland Luzon. Het gaat om samen 27 miljoen mensen. Inwoners moeten binnen blijven tenzij voor inkopen. Het openbaar vervoer wordt platgelegd en binnenlandse vluchten geschrapt. 

Gisteren was ook al in Greater Manchester, in het Verenigd Koninkrijk, de noodtoestand afgekondigd. De zogenoemde "major incident"-situatie betekent niet dat de maatregelen worden verstrengd, maar ze geeft de lokale overheid meer bevoegdheden en middelen om in te grijpen. In Greater Manchester en enkele andere gebieden in het midden en noorden van Engeland, mochten verschillende gezinnen al niet meer bij elkaar op bezoek. De Britse regering overweegt gelijkaardige maatregelen in Londen, als ook daar de besmettingen toenemen. 

Meest gelezen