Na aandringen: groen licht voor lokale contactopsporing in regio Kortrijk en Roeselare

Lokale besturen zullen dan toch zélf de contacten mogen opsporen van besmette coronapatiënten. Dat heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aangekondigd tijdens een persconferentie samen met de Wevelgemse burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) en de Roeselaarse burgemeester Kris Declercq (CD&V). De gemeenten rond Roeselare en Kortrijk krijgen nu officiële toelating om te starten met de contactopsporing waar ze al weken op aandringen. 

Naast Antwerpen en Limburg is ook West-Vlaanderen een zorgenkindje in de strijd tegen een tweede golf van het coronavirus. De lokale overheden waren dan ook vragende partij om het virus fijnmaziger te kunnen detecteren en bestrijden. Vanochtend zei minister Beke dat geen enkele overheid meer terreinkennis heeft dan de lokale overheid en dat alle hulp welkom is in de strijd tegen het virus.

De minister schetste 3 scenario's voor gemeenten om mee de strijd aan te gaan: 1. De lokale besturen sensibiliseren en wijzen de mensen die in hun steden en gemeenten wonen op het belang om mee te werken aan contactopsporing en het volgen van de quarantaineregels. 2. Lokale besturen doen hetzelfde als in het eerste punt, maar doen daarbij ook nog aan cluster- en bronnenonderzoek. Ze bekijken dus bijvoorbeeld in welk restaurant of in welke club mensen elkaar hebben gezien en hebben besmet. 3. Lokale besturen gaan voor het totaalpakket, door naast alles van punt 1 en 2 ook nog een eigen contactopsporingssysteem op te zetten en de gegevens daarvan in te voeren in het centrale, Vlaamse systeem. De groep rond Kortrijk en rond Roeselare gaan voor de derde optie. 

Kortrijk en Roeselare

In regio Kortrijk kiest W13 dus voor het totaalpakket. W13, dat is de samenwerking van de OCMW's van de steden en gemeenten, samen met het centrum voor algemeen welzijn van Zuid-West-Vlaanderen. Het gaat om Kortrijk, met intussen zelfs al 14 randsteden of -gemeenten, want ook Wielsbeke is erbij gekomen. Dit is het volledige lijstje: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem.

De groep rond Roeselare gaat ook voor het totaalpakket. Het gaat om Ardooie, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke, Wingene, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede en Staden. Burgemeester van Roeselare Kris Declercq (CD&V) zei dat de 2 groepen trouwens met elkaar zullen samenwerken. Volgens Jan Seynhaeve (CD&V) waren er nog obstakels, omdat het een complexe materie is: "We moeten coronabesmettingen kunnen opsporen met respect voor de privacy van patiënten." Seynhaeve is voorzitter van de burgemeestersconferentie van de 13 gemeenten en steden rond Kortrijk. Hij zei dat hij vandaag nog zou samenzitten met W13. 

Nog een paar vragen

Voorzitter van W13 Philippe De Coene (SP.A) is blij dat er eindelijk een officiële goedkeuring komt door de Vlaamse regering, maar vindt dat er veel tijd is verloren gegaan. Hij vindt dat er nog 2 punten moeten worden uitgeklaard: de centen en de juridische verantwoordelijkheid. Zo'n systeem van contactopsporing opzetten, vraagt geld voor personeel en computersystemen. Het is niet duidelijk of er daar extra geld voor is. Op juridisch vlak wil hij bekijken of W13 voldoende is ingedekt als iemand die gecontacteerd is gerechtelijke stappen wil zetten tegen het lokaal contactonderzoek. De Coene zegt dat W13 niet heeft willen wachten en eigenlijk al sinds midden vorige week begonnen is met het bellen van mensen die besmet zijn of dat risico lopen. Hij stelt vast dat de mensen blij zijn met de aandacht en willen meewerken aan het onderzoek. 

De meeste gezinnen stellen het zeer op prijs dat ze door ons gebeld worden en zijn zeer behulpzaam.
Philippe De Coene, voorzitter W13

Schot voor de boeg

De voorstelling in Roeselare is eigenlijk een schot voor de boeg. Want morgen houdt de minister van Welzijn een webinar om de 3 scenario's van samenwerking tussen steden, gemeenten en de Vlaamse overheid in de strijd tegen het coronavirus voor te stellen. 

Meest gelezen