Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Net geen 2 jaar na ramp gaat nieuwe brug in Genua open... onder regenboog, maar zonder nabestaanden van slachtoffers

Net geen twee jaar na de instorting van de Morandi-brug is in de Italiaanse stad Genua de nieuwe snelwegbrug geopend. Ze is ontworpen door de wereldberoemde architect Renzo Piano en heeft een nieuwe naam: de San Giorgio-brug. Tijdens de plechtigheid in aanwezigheid van de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Giuseppe Conte verscheen een regenboog aan de hemel.

Net als bijna twee jaar geleden, op het moment van de ramp was Genua ook vandaag volslagen natgeregend. Maar net voor de start van de openingsplechtigheid van de nieuwe brug verscheen boven een van de heuveltoppen van de stad een stralende regenboog. 

De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van de Italiaanse president Sergio Mattarella, die een driekleurig lint doorknipte en zo de nieuwe snelwegbrug van Genua voor geopend verklaarde.

Straaljagers tekenden in de lucht het rode kruis van Sint-Joris, de patroonheilige van Genua. Naar hem is de nieuwe brug genoemd: de San Giorgio-brug. 

Bekijk hier beelden van de plechtigheid en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Te feestelijk"

Ze komt in de plaats van de Morandi-brug, die net geen twee jaar geleden instortte, op 14 augustus 2018. 43 mensen kwamen bij de ramp om het leven. Hun namen werden voorgelezen. Maar hun nabestaanden waren niet bij de plechtigheid aanwezig. Ze hadden een korte privé-ontmoeting met president Mattarella, maar bleven weg van de ceremonie zelf. Die is naar hun zin "te feestelijk".

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Een nieuwe brug had er al veel vroeger moeten zijn, vóór de oude instortte, is de kritiek. Inwoners van Genua hadden immers al lang geklaagd over de gebrekkige staat van de betonnen Morandi-brug, een constructie uit 1967 die inderdaad niet goed was onderhouden. Over enkele maanden moet het proces wegens nalatigheid starten tegen verschillende managers en onderhoudstechnici van snelwegbeheerder Autostrade per l'Italia (Aspi).  

Kwalijke én goede kant van Italië

De ramp met de oude snelwegbrug, en de snelle constructie van het nieuwe viaduct toont de kwalijke én de goede kant van Italië, vindt burgemeester Marco Bucci van Genua. Nonchalance en corruptie enerzijds, meesterschap en knap ontwerp anderzijds. 

De nieuwe San Giorgio-brug is een ontwerp van de wereldberoemde architect Renzo Piano, zelf afkomstig van Genua. Zijn brug voor de havenstad is geïnspireerd op een schip. Ze is ruim 1.000 meter lang en heeft 18 pijlers. De brug heeft 43 lantaarnpalen, waarmee de 43 dodelijke slachtoffers van de ingestorte Morandi-brug worden herdacht. 

De brug is hoogtechnologisch: de staat ervan wordt permanent opgevolgd door sensoren die verbonden zijn met een centrale waar artificiële intelligentie de gegevens verwerkt en interpreteert.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Aan de brug is gedurende anderhalf jaar dag en nacht gewerkt. Zelfs tijdens de Italiaanse coronalockdown is niet gestopt.  1.000 mensen werkten op een grote bouwwerf, die in 20 kleine werven was onderverdeeld.

Later deze week, op woensdag, wordt de nieuwe brug in gebruik genomen. Hoe dan ook een belangrijk moment voor Genua, want de brug is een essentiële verbindingsweg, zowel voor de haven, voor de stad als voor het doorgaand verkeer. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen