Ene strandbar aan kust krijgt boete, andere niet: "Willen 1 reglement voor alle strandbars"

Horeca West-Vlaanderen, de belangenorganisatie van uitbaters van hotels, restaurants, cafés en ook van strandbars, vraagt aan de overheid om dringend duidelijkheid te scheppen over de strandbars. "We willen 1 reglement voor alle strandbars aan de Belgische kust", zegt Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen. "Het kan niet zijn dat sommige stranduitbaters een boete krijgen en anderen niet."

Verschillende uitbaters van strandbars in Koksijde, Nieuwpoort en De Panne hebben een boete gekregen, omdat klanten zelf aan de bar hun drankjes hebben besteld. Dat mag eigenlijk niet in coronatijden. Iedereen moet blijven zitten en medewerkers van de strandbar moeten zelf langskomen. Die maatregel moet besmettingen vermijden. 

Maar het oorspronkelijke statuut en reglement van de strandbars zegt dat ze eigenlijk geen bestellingen mogen doen aan de tafeltjes zelf. Ze mogen enkel raamverkoop doen, dus mensen moeten hun drank zelf afhalen aan de bar of de toog. Anders is dat concurrentie voor de restaurants en cafés op de zeedijk. Dus volgen ze hun eigen regels op en worden ze nu beboet.

Verwarring alom

Het probleem is dat de burgemeesters van Blankenberge en Knokke-Heist juist wel willen dat klanten aan de bar bestellen, omdat er volgens hen op die manier minder kans op besmetting is. Dat schept natuurlijk verwarring. "De overheid moet 1 duidelijk standpunt innemen voor de hele kust", zegt Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen. "We willen dat alle strandbars hun drankjes aan de bar mogen blijven verkopen, zoals dat in hun strandbarreglement staat. Heel wat strandbars zijn er namelijk niet op voorzien om klanten te bedienen aan hun tafeltje. Ze hebben bijvoorbeeld geen meerderjarige jobstudenten die de bestellingen kunnen opnemen. Vaak hebben ze ook geen kassasysteem voorzien dat het mogelijk maakt om aan tafel op te nemen."

Meest gelezen