Lieve Blanquaert - WZC De Foyer vzw

Oudste Belg op 111-jarige leeftijd overleden: “Het is geen cadeau om zo oud te worden”

Woonzorgcentrum Zilversterre in Gent heeft vandaag afscheid moeten nemen van Mariette Bouverne, niet alleen haar oudste inwoner, maar ook de oudste Belg. Ze nam die titel eind januari over van Elisabeth Provoost. Het maakt haar de zesde oudste Belg ooit. Mariette werd 111 jaar en stierf van ouderdom 

Marietta Joanna Bouverne werd geboren op kerstdag 1908 als dochter van een arbeidersgezin. Ze groeide op in de Gentse Dampoortwijk en ging naar school aan het Emile Brauninstituut, waar de voertaal Frans was. Mariette sprak dan ook vloeiend Frans en Engels. Na haar middelbaar volgde ze een opleiding tot secretaresse. Met dat diploma werkte ze jarenlang bij een notaris. 

Vroeg weduwe

Mariette trouwde in 1932 in Anderlecht met Albertus Dekens, die in de chocoladesector werkte. Na een tijdje kwamen ze terug in Gent wonen.  Ze was pas 52 jaar toen haar man overleed. Ze hadden geen kinderen.

Mariette Bouverne bleef  tot haar 95ste alleen wonen, in een appartement in de buurt van de Blaarmeersen. Daarna verhuisde ze naar een woonzorgcentrum. Sinds 2018 nam ze haar intrek in WZC Zilversterre in Gent. 

Ik puf het coronavirus tussen m'n lippen weg en neem nog een slok van het leven

Mariette was volgens velen een erg verstandige vrouw. Ze genoot tot op hoge leeftijd van bezoeken aan musea, ze volgde de Franse politiek op de voet en volgde keramieklessen. Ze hield van klassieke muziek en kende verschillende repertoires van klassieke componisten uit het hoofd, de Vlaamse popmuziek kon haar niet bekoren.

En ze bleef genieten tot op het einde van haar leven. "Met een glas wijn of een trappist van Westmalle,” weet het personeel van WZC Zilversterre. Ze deinsde er ook niet voor terug om ongezouten haar mening te geven. Over de coronacrisis bijvoorbeeld. Daarover was ze kort en bondig: “Ik draag het leven zoals het komt, dat doe ik al zolang. Ook dat virus kan me niets schelen. Ik puf het tussen m’n lippen weg en neem nog een slok van het leven. Ik zie wel wat komt.” Ook over haar hoge leeftijd hield ze het kort. “Het is geen cadeau om zo oud te worden”  was de uitspraak die bij iedere verjaardag viel.  

Uiteindelijk is Mariette Bouverne gestorven van ouderdom. Ze laat geen directe familie na, wel enkele goede kennissen en … haar geliefde kanarie Chico.

kasto80

Meest gelezen