Radio 2

Oudste winkelierster van Koksijde is 93: "Ik leef voor mijn klanten en het toerisme"

Maria Depoorter is een fenomeen. Ze is 93 en werkt in de strandboetiek van haar zoon op de Zeedijk van Koksijde. "Ik blijf voortdoen zolang ik kan. Als je stilzit, val je in een zwart gat", zegt de kranige Maria.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Maria Depoorter baatte jarenlang een kruidenierswinkel uit in Koksijde. Haar man verhuurde strandkabines. Toen ze alleen viel, verkocht ze de kruidenierszaak. Haar zoon Patrick Lust kocht een strandboetiek langs de dijk in Koksijde en daar verkoopt Maria strandspeelgoed zoals emmertjes, schopjes en vliegers."Ja, ik ken al die artikelen. Als je daarin zit, leer je dat snel. De klanten zien me graag. Toen de winkel weer openging na de lockdown, staken vele mensen hun duim omhoog in mijn richting."

De winkeliers zijn vandaag de Sterren van de Zomer van Radio 2. En Maria ontpopt zich tot de ideale winkelierster: "Ik leef voor mijn klanten en de toeristen. We leven van het toerisme, dus je moet vriendelijk zijn tegen die mensen. We hebben hen nodig".

Hoelang Maria blijft werken, weet ze nog niet. "Ik wil dit blijven doen zolang het gaat. Als je alleen valt, mag je niet blijven stilzitten. Je moet voortdoen. Actief blijven is het beste", besluit Maria. 

Meest gelezen