Slechts 1 op de 3 toeristen vult reisformulier in (blijkt uit controles in Adinkerke)

Opletten als je op reis bent geweest in het buitenland en terugkeert naar huis. Er wordt wel degelijk gecontroleerd aan de grens of je het reisformulier hebt ingevuld. Afgelopen weekend werd er gecontroleerd aan de Franse grens in Adinkerke. En wat blijkt? Van de 50 automobilisten hadden maar 18 het formulier ingevuld. 

Sinds zaterdag moet je een digitaal formulier invullen 48 uur voor je thuiskomt. De maatregel geldt voor iedereen, of je nu in een groene, oranje of rode zone op vakantie bent geweest. Sarah Frederikx van de federale politie: "We hebben een aantal dagen gesensibiliseerd en geïnformeerd over het nut en het waarom van het formulier. We stellen vast dat heel wat mensen het niet hebben gedaan of het niet willen doen. Vanaf vandaag gaan we  strenger optreden, omdat het echt wel belangrijk is dat het formulier wordt ingevuld."

Boete van 250 euro

Je riskeert een boete van 250 euro. Ook wie met de trein, de boot of het vliegtuig terugkomt, moet het formulier invullen. "Je moet het formulier sowieso invullen van waar je ook komt, zelfs al is die zone groen. Stel dat die zone later rood wordt, is het belangrijk om dat te weten. Je wordt dan verwittigd, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden", vult Sarah Frederikx aan.

Je vindt het reisformulier terug op de website www.corona-virus.be of via deze link:  https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form

Meest gelezen