(archieffoto)
BPS

Britten starten met nieuwe, snelle coronatests die dubbel werken: "Gigantisch voordeel in winter"

In het Verenigd Koninkrijk komen er vanaf volgende week een half miljoen snelle coronatests in omloop die binnen de 90 minuten uitwijzen of iemand besmet is of niet. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Experts willen nog niet te snel juichen en eerst zien hoe alles verloopt.  

De snelle tests werken dubbel: ze kunnen ook aantonen of een patiënt griep heeft of gewoon verkouden is, en dat is dan weer handig voor de wintermaanden, wanneer er mogelijk een griepgolf komt. "Dit kan ons tijdens de winter gigantische voordelen bieden", zegt de Britse minister van Gezondheid Matt Hancock. "Met een snel testresultaat kunnen we een mogelijke keten van besmettingen meteen breken." 

Op dit moment duurt het in het VK ongeveer 24 uur vooraleer het resultaat van een test bekend is, althans in drie vierde van de gevallen. Bij een kwart van de tests is er pas na twee dagen een resultaat, schrijft de BBC. 

In het najaar wil de Britse regering naar enkele miljoenen van die snelle tests gaan, en die eventueel ook in scholen inzetten

De nieuwe on-the-spot testmethodes zullen in eerste fase worden uitgerold in rust- en verzorgingstehuizen en laboratoria. De tests komen van de ondernemingen DnaNudge en Oxford Nanopore. Die zijn gespecialiseerd in DNA-analyses met behulp van speeksel of neus-uitstrijkjes. In de komende weken en maanden zullen er duizenden DNA-testmachines beschikbaar worden gesteld over heel het Verenigd Koninkrijk (VK). 

In een eerste fase gaat het om 450.000 tests, maar tegen de herfst zouden het er enkele miljoenen moeten zijn. De testcapaciteit zou in ieder geval opgedreven worden naar 5,8 miljoen, zei minister van Ondernemingen Nadhim Zahawi op BBC Breakfast. Volgens hem zouden de tests ook op scholen ingezet kunnen worden. 

Londen in quarantaine?

Het Verenigd Koninkrijk is hard getroffen door het coronavirus, en met deze nieuwe tests wil de regering de bevolking wat geruststellen, zeker nu er alarmerende berichten over nieuwe besmettingshaarden opduiken tijdens deze tweede golf, onlangs nog over Greater Manchester.

Afgelopen weekend zou de Britse regering ook een simulatie hebben gehouden over een plotse uitbraak in Londen. De grote ringweg M25 zou in zo'n scenario als "quarantaine-ring" dienen, als barrière om de stad helemaal af te sluiten. 

Verbazing en kritiek

Sommige Britse media reageren met verbazing op de aankondiging van de regering: de tests zouden nauwelijks bekend zijn. Experts blijven dan ook kritisch, en nemen een wait-and-see-houding aan: eerst afwachten en dan zien hoe goed alles werkt. Zo zei Jon Deeks, een professor aan de universiteit van Birmingham, dat de regering tijdens deze pandemie al vaker overhaast tests kocht op basis van de verhalen van verkopers. Die bleken dan later niet geschikt voor gebruik. 

Dame Anne Johnson van het University College London, vertelde de BBC dat die nieuwe tests "heel goed nieuws" zijn, maar dat het belangrijkste blijft dat mensen thuisblijven van zodra ze zich ziek voelen. 

Sir Paul Nurse, een van 's lands bekendste wetenschappers, gaf dan weer kritiek op de manier waarop de regering grote beslissingen afschermt. "Er moet meer openheid komen in het nemen van de beslissingen. En niet enkel hierover: ook over wat er aan het gebeuren is. Behandel de mensen als volwassenen", vertelde hij. 

Er is meer openheid nodig van de Britse regering

Sir Paul Nurse

Meest gelezen