Radio 2

Asielcentrum Houthalen-Helchteren werft nu ook jobstudenten aan: “Taalbarrière en leeftijdsverschil zijn uitdagingen, maar je krijgt veel voldoening”

Daan Gijbels (23) uit Helchteren werkt deze zomer als jobstudent in het asielcentrum van Houthalen-Helchteren. Hij behoort daarmee meteen tot de eerste lading jobstudenten, want het is de eerste zomer dat het centrum ook jongeren in dienst neemt. “Ik hoop hier ook vast te kunnen werken”, benadrukt een enthousiaste Daan onmiddellijk. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Geen studentenjob bij de bakker of in een café, maar wel in het asielcentrum in Helchteren. Daar koos Daan Gijbels deze zomer voor. Concreet staat de student in voor de kinderanimatie en organiseert hij activiteiten voor de minderjarigen die daar zin in hebben.

 “Ik begeleid de kinderen”, legt Daan uit. “Hier zitten 150 minderjarigen en die proberen we deze zomer een mooie tijd te geven met leuke activiteiten. Die activiteiten zijn heel gevarieerd: van een fietsencarwash en pleinspelletjes tot eens een film kijken of een kinderfeestje organiseren.”

We spreken de hele tijd Nederlands met de kinderen, zodat ze de taal meekrijgen

Elke dag spelen met de bewoners van het asielcentrum brengt wel wat uitdagingen met zich mee. “Hier zitten 49 nationaliteiten bij mekaar, opvallend veel Spaanstaligen ook”, vertelt de jobstudent. “Je zit dus met een taalbarrière. We spreken dan ook de hele tijd Nederlands met de kinderen, zodat ze de taal meekrijgen. Je moet dus heel duidelijk zijn en elk spel goed uitleggen. We schakelen de oudere kinderen vaak ook wel in om te vertalen indien nodig.”

De leeftijd van de kinderen gaat van 3 tot 12 jaar. “Je hebt dus wel een groot leeftijdsverschil. De uitdaging is om dingen te organiseren die een driejarige begrijpt en een twaalfjarige boeit."  

Iedereen begroet je hier constant

Daan vond een advertentie op sociale media, en meldde zich onmiddellijk aan. “Ik heb orthopedagogie gestudeerd, dus dit was ook wel echt iets voor mij”, drukt de student ons toe. “Sinds ik dat niet meer doe, mis ik met kinderen spelen. Dus ik zag dit als een mooie kans. Het geeft ook veel voldoening. Je ziet dat de kinderen zich amuseren. Iedereen begroet je hier ook constant. Ik houd de optie dan ook nog even open om hier eventueel vast te komen werken. Mijn sollicitatie is alvast ingediend”, lacht hij.

De jongeman uit Helchteren raadt iedereen deze job aan. “De hele zomer is jammer genoeg wel al volgeboekt met studenten, maar ze zijn hier wel nog op zoek naar vrijwilligers. Die werken zowel met kinderen als volwassenen.”

Radio 2

Meest gelezen