Videospeler inladen...

BEKIJK: Verbruiken wij eigenlijk veel water? En waarom voelen wij de gevolgen van droogte sneller dan elders in Europa?

De droogte blijft aanhouden. Gisteren voerde de provincie Antwerpen als laatste in Vlaanderen een oppompverbod in. Van zodra we zo'n langere droge periode beleven, moeten we extra uitkijken met ons verbruik van leidingwater. Waarom is dat eigenlijk? Zijn we in Vlaanderen dan zulke "grootverbruikers"? En wat is het specifieke probleem eigenlijk voor Vlaanderen? Over een 600 kilometer diep olympisch zwembad en veel meer gaat het in deze video-explainer. 

Van zodra het een tijd niet regent, daalt het niveau van het grondwater in Vlaanderen, en als de droogte wat langer aanhoudt, wordt ons gevraagd om geen water meer te verspillen: de tuin sproeien bijvoorbeeld, of de auto wassen is er dan niet meer bij. Hoeveel water verbruiken wij eigenlijk bij onze dagelijkse activiteiten, en hoe doen we het daarmee tegenover onze buurlanden? Zijn we dan werkelijk zulke grootverbruikers? 

Het antwoord blijkt nog mee te vallen: we zijn best wel (relatief) zuinig met water, als we vergelijken met landen in de buurt. En toch is er een probleem. Ontdek in deze video hoe het precies in elkaar zit:  

Videospeler inladen...

Meest gelezen