radio 2

Burgemeesters vragen naar strengere opvolging in horecazaken: "Avondklok zoals in Antwerpen vermijden"

De burgemeesters van de gemeenten in politiezone LRH roepen de politie op om meer controles uit te voeren op de opvolging van de coronamaatregelen in horecazaken. Op die manier willen ze zwaardere maatregelen zoals een avondklok voorkomen.

Horecazaken in België worden niet gesloten in deze tweede coronagolf. Ze blijven wel open onder strikte voorwaarden. Zowel kelners als bezoekers moeten een mondmasker op hebben wanneer ze zich verplaatsen en iedereen moet voldoende afstand houden. Er komen nu echter steeds meer meldingen binnen bij politiezone Limburg Regio Hoofdstad van bezorgde burgers die opmerken dat in verschillende etablissementen de coronamaatregelen niet worden nageleefd.

Burgemeesters van de gemeenten die in politiezone LRH liggen, vragen nu aan de politie om strenger te controleren in horecazaken. Ze willen op deze manier strengere maatregelen zoals een avondklok proberen te vermijden. Daar is korpschef Philip Pirard het mee eens. "De regels zijn heel duidelijk en we verwachten dat iedereen zich eraan houdt. We gaan nu niet constant ter plekke zijn maar we gaan wel meer steekproeven in uniform of anoniem uitvoeren", zegt Pirard. 

Meer agressieve gevallen

"Veel mensen vergeten af en toe de maatregelen, en we hebben in het begin ook vooral aanmanend opgetreden. Nu gaan we strenger optreden als we mensen zien die de maatregelen niet naleven", vertelt Pirard. De korpschef van politiezone LRH merkt ook op dat er vaak discussie ontstaat als mensen door de politie op de maatregelen gewezen worden. "Door het virus is er minder verdraagzaamheid van inwoners dan andere jaren. Dat levert vaker agressievere gevallen op dan we gewend zijn", zegt hij. 

Ook in de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst merken ze dat mensen sneller geïrriteerd of agressief reageren tijdens een controle. "Zeker als mensen betrapt worden, bijvoorbeeld bij het niet dragen van het mondmasker of als te veel mensen samen aan het barbecueën zijn", vertelt korpschef Dirk Claes. "Vaak wordt zoiets gemeld door buren en vindt een andere buur dat die zich daar niet mee te moeien heeft. Dat soort toestanden dus, zeker als mensen dan al wat te veel alcohol gedronken hebben."  

Met de hittegolf zullen we nog meer van dat soort toestanden zien
Dirk Claes

Met de hittegolf die in aantocht is, verwacht Dirk Claes nog meer oproepen en discussies. "Dat fenomeen kennen we al langer bij de politie. Zodra de temperatuur stijgt, gaat de telefoon hier nog vaker rinkelen. Bij warm weer leven mensen meer buiten en ergeren ze zich sneller aan dingen."

Meest gelezen