Deze nepberichten over corona blijven circuleren op het internet

Op het internet circuleren allerlei foutieve berichten over COVID-19. Sinds het begin van de pandemie heeft de “Check”-rubriek van VRT NWS al meer dan 70 claims gecontroleerd. Maar sommige van die nepberichten blijken hardnekkiger dan andere. Deze vijf berichten duiken om de zoveel tijd opnieuw op in andere vormen. 

1. "Het coronavirus is even dodelijk als de gewone seizoensgriep"

Al sinds het begin van de pandemie wordt COVID-19 vergeleken met de seizoensgriep. Dat komt doordat sommige symptomen van de ziekte erg veel lijken op die van de gewone griep. Maar ondertussen weten wetenschappers meer over de ziekte. Wat blijkt? COVID-19 is veel schadelijker en dodelijker dan de griep.

Dat komt in de eerste plaats doordat er nog geen vaccin bestaat tegen het coronavirus. Daarbij is het virus ook nog te nieuw, waardoor mensen nog niet op een natuurlijke manier antistoffen hebben kunnen ontwikkelen.

Volgens een studie van UHasselt, KU Leuven, UAntwerpen, UGent, Statbel en Sciensano, zou COVID-19 ongeveer 5 tot 10 keer dodelijker zijn dan de griep. Andere studies schatten het nog hoger en stellen dat het zelfs 50 tot 100 keer dodelijker is. Hoewel er dus discussie bestaat over de exacte cijfer, is het in ieder geval duidelijk dat COVID-19 dodelijker is dan de griep.

2. "Het coronavirus is veroorzaakt door 5G"

Ook deze theorie gaat al een tijdje mee. In sommige landen werden 5G-zendmasten (of masten waarvan men dacht dat het 5G-zendmasten waren) in brand gestoken als protest. Ondanks meerdere factchecks die het tegendeel aantonen, worden berichten die het nieuwe coronavirus linken met 5G, nog steeds massaal gedeeld.

3. "Het coronavirus bestaat al jaren"

Sinds het begin van de pandemie duiken af en toe oude nieuwsberichten op waarin het woord "coronavirus" wordt vermeld. Die zouden volgens sommigen het bewijs zijn dat het huidige coronavirus eigenlijk niets nieuws is, maar al lang bestaat. Wat is nu de waarheid?

Ja, de naam "coronavirus" bestaat al lang. En dat zorgt voor verwarring bij sommigen. Coronavirus is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep van virussen die bij mensen en dieren voorkomen. 

De naam 'corona' komt van het Latijnse woord voor 'kroon', omdat het virus door de uitsteeksels een beetje op een kroontje lijkt. Het virus dat de huidige pandemie heeft veroorzaakt heet SARS-COV-2.

4. "Bill Gates zit achter de verspreiding van het coronavirus"

Tech-miljardair Bill Gates is sinds de corona-pandemie uitgegroeid tot een spilfiguur van veel corona-complottheorieën. Zo zou een door hem gesponsord laboratorium een patent hebben op het coronavirus. Een andere theorie stelt dat hij microchips wil installeren bij mensen door middel van een covid-vaccin. 

Voor geen van deze theorieën is er enige basis in de realiteit.

5. "Hydroxychloroquine is een "wondermiddel" tegen COVID-19"

De malariapil hydroxychloroquine is al sinds maart dit jaar onderwerp van debat. Toen tweette de Amerikaanse president Donald Trump dat het medicijn in combinatie met Azythromycin wel eens de grootste game changer sinds de geschiedenis van de geneeskunde zou kunnen worden. Er waren toen ook enkele studies die in die richting leken te wijzen. Maar na verschillende grootschalige onderzoeken blijkt het “wondermiddel” toch niet zo geweldig goed te werken voor de behandeling van COVID-19. 

De huidige consensus onder wetenschappers is dat de malariapil geen voordelige effecten heeft voor de behandeling van COVID-19. Ondertussen heeft de WHO alle klinische studies met hydroxychloroquine stopgezet.

Blijf op de hoogte van alle corona-checks met onze speciale liveblog

Meest gelezen