Radio 2

Diestse zweefvlieger maakt uitzonderlijke lange vlucht van Schaffen naar Leipzig: 937 kilometer

Voorzitter Bert Eycken van Diest Aero Club heeft vanuit Schaffen een zweefvlucht van bijna 940 kilometer gemaakt. Op Belgische niveau is dat een uitzonderlijke prestatie, de langste vlucht vanuit ons land bedraagt ongeveer 1050 kilometer. "1.000 kilometer was ook mijn doel, daar ben ik helaas net niet in geslaagd." 

Bert Eycken doet al meer dan 20 jaar aan zweefvliegen. Zijn uitvalbasis is het vliegveld van Schaffen bij Diest, waar hij naast voorzitter van Diest Aero Club ook zweefvlieginstructeur is. Enkele jaren geleden rijpte het idee bij Bert voor een marathonvlucht. "Ik heb er altijd van gedroomd om mijn 1.000 kilometer-diploma te behalen en dat kan natuurlijk enkel als je 1.000 kilometer vliegt", zegt de zweefvlieger. 

Soms hing ik wat te laag of vloog ik wat te traag, waardoor ik een half uur vliegtijd te kort kwam

Bert Eycken, zweefvlieger

Helaas is zijn eerste langeafstandsvlucht net niet gelukt. En daar heeft Bert een opvallende verklaring voor: "Ik moest op tijd thuis zijn voor de kinderen", grapt hij. "Maar soms hing ik ook wat te laag, of vloog ik wat te traag, waardoor ik eigenlijk een half uur te kort had om aan die 1.000 kilometer te geraken. Maar volgend jaar, als de goden mij gunstig gezind zijn, waag ik mij opnieuw aan een poging" 

Schapenwolkjes

Hoe dan ook is het een opmerkelijke prestatie en dat dankzij het mooie weer. "Het weer was ideaal", legt Bert uit. "Er kwam net een hogedrukgebied ons land binnen, waardoor er van die mooie wolkjes stonden, de schapenwolkjes zoals Frank Deboosere ze omschrijft. Als die er zijn, kunnen wij veel afstanden afleggen en vliegen als een buizerd." 

Meest gelezen