AFP or licensors

Gelekte beelden bodycam agent tonen intense angst George Floyd: “Alsjeblieft, niet schieten”

Op nieuwe gelekte beelden is te zien hoe George Floyd tijdens zijn arrestatie nagenoeg meteen in paniek raakt. ”Alsjeblieft, schiet niet”, vraagt hij vrijwel meteen. De beelden zijn afkomstig van de bodycam van een van de agenten. De Britse krant de Daily Mail heeft de beelden gepubliceerd. Een Amerikaanse rechter heeft de media in de VS nochtans verboden deze video’s openbaar te maken. Hoe de Britse krant aan de beelden is geraakt, is niet bekend.

Op deze gelekte video, die zich afspeelt in de Amerikaanse stad Minneapolis eind mei, is te zien hoe George Floyd gearresteerd wordt en bijna meteen in paniek raakt. Floyd wordt met getrokken vuurwapen gevraagd om de handen op het stuur te leggen en uit de wagen te stappen. Floyd, zichtbaar in paniek, verontschuldigt zich meermaals: “Sorry.” Hij zegt verder: “Ik heb niets gedaan." Ook smeekt hij: “Alsjeblieft, schiet me niet neer.” Waarop de agent reageert : ”Ik ga je niet neerschieten.” Daarna wordt Floyd in de boeien geslagen.

De beelden zijn afkomstig van de camera die een van de politieagenten draagt. De agenten kregen een oproep omdat Floyd met een vals bankbiljet betaald zou hebben. 

(Bekijk hier de video, opgelet de beelden kunnen schokkend zijn)

Verder in de video lopen ze met Floyd naar een politiewagen. Floyd is nog steeds in paniek en wordt emotioneel. Hij stribbelt tegen om in de politiewagen te stappen. “Ik ben claustrofobisch, meneer de agent”, zegt hij nog en vraagt of een agent bij hem blijft. Ook zegt Floyd dat hij onlangs corona heeft gehad. Uiteindelijk werken de agenten hem tegen de grond. Hier stopt deze video.

Wat volgt is dat politieagent Derek Chauvin minutenlang zijn knie in de nek van Floyd houdt. Vanop zijn buik roept Floyd meer dan twintig keer dat hij niet kan ademen. Een ziekenwagen arriveert en Floyd wordt gereanimeerd in de ziekenwagen. Omstaanders filmen het hele gebeuren en de beelden gaan de wereld rond. 

George Floyd overlijdt na deze hardhandige arrestatie.  De dood van Floyd heeft tot wereldwijd protest tegen politiegeweld en racisme geleid. Niet enkel in de Verenigde Staten, maar over de hele wereld trokken mensen in verschillende steden de straat op om hun ongenoegen te uiten. Ook in België, in onder meer Brussel en Antwerpen, werd er betoogd. Op verschillende plaatsen in de VS, zoals Portland, houden de protesten nog steeds aan. 

AFP or licensors
Betoging Brussel
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen