Vermoedelijke Gentse dochter van Juan Carlos ziet kans op proces slinken, nu de ex-koning niet meer in Spanje woont

Ingrid Sartiau ziet het vertrek uit Spanje van haar vermoedelijke vader Juan Carlos met lede ogen aan. Ze had net nieuw bewijsmateriaal verzameld om via de rechtbank een DNA-test af te dwingen, die het vaderschap zou kunnen bewijzen. Vorige pogingen mislukten.

Ingrid Sartiau heeft lang niet geweten wie haar vader is. Negen jaar geleden, toen ze al 45 was, kreeg Sartiau van haar moeder te horen dat ze een kind is van de Spaanse ex-koning Juan Carlos. Haar moeder zou een affaire hebben gehad met (toen nog) prins Juan Carlos halfweg de jaren 60 in Spanje. Toen ze zwanger bleek, keerde haar moeder terug naar Gent om er te bevallen van haar dochter.  Jarenlang bewaarde haar moeder het stilzwijgen over wie haar vader was.

Na de onthullingen ondernam Ingrid Sartiau verschillende pogingen om een vaderschapstest af te dwingen voor het Spaanse gerecht. "Ik wilde zekerheid over mijn afkomst, maar ook voor mijn kinderen", legt ze uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Vorig jaar werd haar verzoek nog afgewezen door het Spaanse hooggerechtshof wegens gebrek aan bewijzen.

Delphine Boël als voorbeeld

Toch geeft Ingrid Sartiau de moed niet op: “Vier jaar lang heb ik de strijd gestaakt, omdat ik er erg onder geleden heb. Ik kampte met depressies en gevoelens van kwaadheid. Maar de overwinning van Delphine Boël heeft me opnieuw aan het denken gezet. Als zij een DNA-test kon afdwingen, waarom ik dan niet?”

Sartiau beweert extra bewijzen verzameld te hebben. “Mijn moeder is helaas 18 maanden geleden gestorven, maar intussen zijn enkele zaken duidelijker geworden. Die wil ik gebruiken in de nieuwe rechtszaak.”

Het nieuwe dossier is bijna rond. Maar net nu verhuist Juan Carlos naar het buitenland. “Ik heb er op dit moment geen idee van of dit de zaak zal bemoeilijken”, gaat Sartiau verder. “Ik laat mijn raadsman dit bekijken. Toch ben ik ervan overtuigd dat het deze keer wel zal lukken.”

Beluister hier het volledige gesprek met Ingrid Sartiau op Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meest gelezen