Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) vorige week, bij de koning.

Groenen vragen "duidelijkheid" over inhoud na urenlang gesprek met preformateurs De Wever (N-VA) en Magnette (PS)

Groen en Ecolo vragen na hun urenlang gesprek met preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) "meer duidelijkheid" over de inhoud van de nota. "Het was een respectvol en constructief gesprek, maar er zijn nog een aantal belangrijke lacunes en onduidelijkheden. Ook hebben we grote bezorgdheden rond de communautaire voorstellen", klinkt het na afloop. Volgens de groenen is de startnota nog te veel opgesteld met het oog op een akkoord met de liberalen van MR en Open VLD. 

Vier uur. Zo lang hebben Groen en Ecolo samengezeten met preformateurs Bart De Wever van N-VA en Paul Magnette van PS om te praten. Na het partijbureau laat Groen weten dat het een "respectvol en constructief" gesprek geweest is. "De politieke impasse kan niet blijven aanslepen", klinkt het. 

In de startnota zien de groenen positieve punten, denk aan "de verhoging van de pensioenen en maatregelen om op korte termijn de coronacrisis efficiënter te bestrijden". Maar er zijn ook tekortkomingen benadrukken ze: "Een klimaatbeleid bijvoorbeeld, of een eerlijke bijdrage van de grote vermogens of politieke vernieuwing". "Ook hebben wij grote bezorgdheden rond de communautaire voorstellen. Onze staatsstructuur is aan een update toe, maar de voorgestelde pistes dreigen ons land net complexer en minder efficiënt te maken. Het dreigt bovendien heel wat tijd en energie te vragen die we nodig hebben voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen."

Groen en Ecolo vragen nu verduidelijking aan de preformateurs: "We hebben vandaag kennis kunnen nemen van een basis die is voorbereid voor een formule zonder de groenen, maar nog niet voor een formule met ecologisten. Het is onduidelijk of de opdrachthouders bereid zijn hun onderling akkoord grondig aan te passen. Op korte termijn dient daar duidelijkheid over te zijn." Ze blazen de gesprekken dus nog niet af, maar zeggen dat het inhoudelijk project "allesbepalend" zal zijn.

Ze happen niet toe, maar doen de deur nog niet dicht

Michaël Van Droogenbroeck

"Ze happen niet toe, maar doen de deur nog niet dicht", vat VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck samen. "De bal ligt nu in het kamp van De Wever en Magnette. De groenen willen vooral weten hoe waarachtig ze zijn of ze vooral gebruikt worden om de druk op de liberalen op te voeren. Het wordt afwachten wat De Wever en Magnette beslissen, hoe dan ook worden ze zaterdag bij de koning verwacht."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen