Maxime Anciaux - All rights reserved

West-Vlaamse woonzorgcentra bereiden zich voor op hittegolf: "Natuurlijke verluchting, zo weinig mogelijk airco" 

Vanaf morgen krijgen we temperaturen boven de 30 graden en dat vraagt om extra maatregelen bij de woonzorgcentra. De meeste centra hebben een standaard hitteplan op tafel liggen: meer water, minder inspanningen en een aangepast menu. Maar door de coronacrisis zal het toch wat anders verlopen.

Een hittegolf betekent veel extra werk voor woonzorgcentra, zeker in coronatijden. "Eerst en vooral gaan we vaker rond met drank. Voldoende water drinken is belangrijk als het zo warm is, maar oudere mensen zouden wel eens vergeten te drinken omdat ze een verminderd dorstgevoel hebben. Dat moeten we dus goed in de gaten houden", vertelt Nadine Rosseel van het woonzorgcentrum ter Linden in Veurne. 

"Normaal gezien springen mantelzorgers en bezoekers bij voor die extra drankrondes. Maar door de coronacrisis zijn er veel minder bezoekers en zullen we die extra taken zelf moeten doen. We doen dat met plezier, hoor, maar het zal wel druk worden", gaat Rosseel verder.

Voetbaden en ijsjes

"Het begint 's ochtends vroeg al, dan moeten we luchtige kledij kiezen voor de bewoners. Als ze in de loop van de dag nog te warm hebben, bieden we hen een nat washandje aan en een voetbad. Wanneer we eventueel buiten gaan met de bewoners, houdt het personeel zeker in de gaten dat de bezoekers in de schaduw blijven en zich niet te veel inspannen."

"Ook de kinesist past zijn oefeningen aan, die worden minder zwaar. En het keukenpersoneel zet lichtere maaltijden op het menu en we geven ook ijsjes of milkshakes."

We gaan zo veel mogelijk natuurlijk verluchten, met gezonde buitenlucht

Tot slot moet het personeel van woonzorgcentra ook de ventilatie nauwlettend in de gaten houden. "We zetten alle ramen open 's nachts, zodat er een natuurlijke verluchting is. Airconditioning en ventilatoren gaan we pas gebruiken als het écht nodig is, want dat is eigenlijk niet aangewezen in coronatijden. We kiezen zo veel mogelijk voor de gezonde buitenlucht", aldus Rosseel.

Meest gelezen