LIEVEN VAN ASSCHE

Ilse Uyttersprot, politica met uitgesproken stijl die op zijspoor van Aalsterse politiek was terechtgekomen

In 2007 volgde Ilse Uyttersprot (CD&V) de liberale Annie De Maght op als burgemeester van de stad Aalst. Ze was de dochter van Raymond Uyttersprot, zelf burgemeester van de voormalige deelgemeente Moorsel en later ook van Aalst. Ze was burgemeester van 2007 tot 2012, toen ze plaats moest maken voor de N-VA'er Christoph D'Haese. 

Ilse Uyttersprot studeerde rechten aan de Universiteit Gent en begon haar professionele carrière als advocate. Daarna werd ze kabinetsmedewerker van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels en regiosecretaris van middenstandsorganisatie Unizo.

Sinds 1989 zit Ilse Uyttersprot in de gemeenteraad van Aalst. In 2007 werd ze burgemeester. In die hoedanigheid was ze niet alleen het mikpunt van spot tijdens het jaarlijkse carnaval, maar nam ze ook actief deel aan de carnavalsviering. Dat verkleedpartijen ook buiten carnaval hun nut kunnen hebben, bleek in 2009, toen ze verkleed als agent uit de gemeenteraad ontsnapte en zo kon ontkomen aan actievoerende brandweermannen die haar dreigden nat te spuiten.

Tijdens haar burgemeesterschap was Uyttersprot ook een drietal jaar Kamerlid, maar bij de federale verkiezingen van 2010 was ze geen kandidaat-parlementslid meer. In 2012 moest ze de burgemeesterssjerp doorgeven aan Christoph D'Haese, nadat de N-VA in Aalst de verkiezingen had gewonnen.

Ze werd eerste schepen onder D'Haese en bleef ook schepen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Vorig jaar kwam ze in conflict met D'Haese, die haar verweet deloyaal te zijn: ze zou niet hebben willen besparen en informatie aan de pers hebben doorgespeeld. Uyttersprot verloor toen al haar bevoegdheden. "Ik lees al mijn dossiers na, ik kom vaak tussen, er is heel wat werk op de plank en ik blijf alles volgen. Ik blijf schepen van de stad Aalst", zei ze daarover vorige maand nog aan de regionale zender TVOost.

In 2011 kwam Ilse Uyttersprot in opspraak door een compromitterend filmpje dat op het internet circuleerde waarin ze was herkend met haar toenmalige vriend. Dat ze zelf met het zogenoemde "torenfilmpje" kon lachen, bleek toen ze zich tijdens Aalst carnaval als jonkvrouw verkleedde, met een toren op de rug.

Uit het archief: bekijk hieronder het verslag over Aalst carnaval uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...
LIEVEN VAN ASSCHE

Meest gelezen