Schepen van Kerkraden David De Valck en voorzitter van de kerkfabriek Jean-Pierre Stalmans

Kerkje Ossel na 13 jaar gerestaureerd: "Er staan al een doop en viering gepland”

De Sint-Jan-de-doper-kerk in Ossel bij Merchtem is na 13 jaar volledig gerestaureerd en kan vanaf september terug opengesteld worden voor het publiek: "Er staan al een doop en viering gepland”, zegt voorzitter Jean-Pierre Stalmans van de kerkfabriek.

De Sint-Jan-de-doper-kerk van Ossel is volledig gerestaureerd. Er zijn nieuwe glasramen gestoken, de verwarming werd vernieuwd, de gewelven en de biechtstoel zijn aangepakt en er hangt nu ledverlichting. De werken waren erg ingrijpend en hebben in totaal 13 jaar geduurd. De kostprijs van het project was 1 miljoen euro.

Dat de restauratie van de kerk van Ossel zolang duurde, heeft te maken met het complexe dossier. Zo zijn er in 2007 tijdens het bouwhistorisch vooronderzoek middeleeuwse fresco’s ontdekt. De restauraties ervan bleken te duur te zijn en zo liep het dossier vertraging op.

(lees verder onder de foto)

Schepen David De Valck van Merchtem hoopt dat de inwoners de vernieuwde kerk binnenkort weer kunnen bewonderen:  "Het is eindelijk af, het heeft meer dan 10 jaar geduurd. We hadden graag de kerk geopend op het patroonfeest Sint Jan de Doper op de laatste zondag van juni, maar door de coronacrisis hebben we dat moeten uitstellen. Nu hopen we ergens een nieuwe datum te kunnen prikken in september."

De inwoners van Ossel moesten voor vieringen tijdens de restauratiewerken uitwijken naar het kerkje van Hamme. De volgende kerk die het gemeentebestuur van Merchtem wil restaureren, is die van Brussegem.

Meest gelezen