Nieuwe federale regering zou korter besturen: regeerperiode van 2 jaar op tafel van onderhandelaars

Op de tafel van de onderhandelaars over een nieuwe federale regering ligt het voorstel om minder dan 5 jaar te besturen. Dat schrijft De Standaard, en wordt door verschillende partijen bevestigd. Het voorstel is dat de volgende federale regering 2 jaar aan zet blijft, al kan dat nog met één jaar worden verlengd. CD&V-viceministerpresident Hilde Crevits vindt een kortere regeerperiode “geen slechte zaak”.

Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) werken aan een “regering van korte duur”. Daarmee kopt De Standaard vandaag, en het nieuws wordt in afgezwakte vorm bevestigd aan onze redactie.

Twee jaar

Op de tafel van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) ligt effectief het voorstel om maar twee jaar samen te besturen, mogelijk met verlengingen van één jaar. Maar voor de ene partij is het akkoord al binnen, de andere “kant er zich a priori niet tegen”. Er is geen akkoord tot er over alles een akkoord is, waarschuwen verschillende partijen.

“We hebben een aantal onderwerpen afgebakend waarvan we het idee hebben dat we dat de komende twee jaar moeten doen”, had De Wever al gezegd tijdens een interview met VTM. De relance na de coronacrisis aanpakken en de structuur van de Belgische staat, het zijn tijdelijke projecten waarvoor de twee grote partijen zich tot 2023 dan zouden engageren. Zo’n korte regeerperiode is ook beter te verdedigen naar hun achterban.

Oud zeer

In 2014 en 2019 ging u in mei telkens naar de stembus om te stemmen over het Europese parlement, het federale parlement en dat van de verschillende regio’s. Eén keer, voor al die parlementen samen. Dat komt door een immens complex akkoord bij de zesde staatshervorming in 2011, waardoor het federale parlement vijf jaar in plaats van vier aan zet blijft, en de verkiezingen samenvallen. 

Maar ook toen waren er al verschillende partijen tegen, om niet de CD&V  bij naam te noemen. Uiteraard zijn ook de regionalistische partijen (de partijen die meer macht bij de regio’s willen leggen) voor gesplitste verkiezingen, met een volwaardige aparte stembusgang voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. 

Het zal niet verbazen dat mijn partij altijd voorstander is geweest van gescheiden verkiezingen tussen de regionale niveaus en het nationale niveau

Hilde Crevits, Vlaams viceministerpresident voor CD&V

“Het zal niet verbazen dat mijn partij altijd voorstander is geweest van gescheiden verkiezingen tussen de regionale niveaus en het nationale niveau. Op zich vind ik dat geen slechte zaak”, zegt CD&V-viceministerpresident Hilde Crevits alvast in “De ochtend” op Radio 1. 

Meest gelezen