Thomas De Boever

Broederlijk Delen: "Vrezen dat we door coronacrisis kleinere bedragen naar het Zuiden zullen kunnen doorstorten"

De coronapandemie laat zich voelen in alle geledingen van de maatschappij, ook bij organisaties die geld inzamelen voor goede doelen. Er is nu al sprake van miljoenen aan misgelopen fondsen, voor ontwikkelingsprojecten of noodhulp. De organisatie Broederlijk Delen heeft reserve voor de huidige projecten, maar vreest voor een financiële aderlating op lange termijn. 

De jaarlijkse inzamel- en bewustmakingscampagne van Broederlijk Delen ging van start in het voorjaar, maar moest al snel worden stopgezet.  "Niemand mocht nog de straat op voor huis-aan-huisbezoeken, evenementen zoals de Koffiestop werden afgelast en er waren geen omhalingen in kerken meer", zegt directeur Lieve Herijgers van Broederlijk Delen. Daardoor verloor de ontwikkelingsorganisatie 1,6 miljoen euro, de helft van het campagnegeld.  (lees voort onder foto van campagne 2018)

Minder solidariteit met het Zuiden

Volgens Lieve Herijgers hebben ook een aantal mensen hun permanente opdracht stopgezet. "We hebben wel begrip voor mensen die het zelf economisch minder goed kregen en daarom hun steun opzegden. Maar tegelijk zien we dat de solidariteit wel toenam met de Vlamingen hier, maar dat de solidariteit met mensen uit het Zuiden helemaal wegviel." De overheid probeert wel met een aantal fiscale maatregelen bij te springen. Zo zijn giften niet meer voor 40 maar tijdelijk voor 60 procent aftrekbaar. Tegelijk bleven redelijk veel vaste donoren de organisatie trouw. 

Lieve Herijgers zegt dat de projecten voor dit jaar geen gevaar lopen. Maar ze vreest voor de gevolgen op langere termijn, wanneer niet alleen de vrijgevige Belgen, maar ook de overheid met minder geld over de brug zou komen omdat ze moet gaan besparen. (lees voort onder foto)

Naar de toekomst toe vrezen we dat we met kleinere programma's zullen moeten werken en dat de bedragen die we naar het Zuiden zullen doorstorten, kleiner zullen worden

Lieve Herijgers, directeur Broederlijk Delen

Zuiden dubbel getroffen

Broederlijk Delen werkt met partnerorganisaties in 13 landen in Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Omdat het recht op voedsel bovenaan staat, steunt het vooral plaatselijke boerenorganisaties. Daar heeft de corona­pandemie nu een dubbele impact. "De boeren kunnen zelf niet naar het veld en verliezen hun inkomsten. De voedsel­schaarste neemt enorm toe. Tegelijk zijn, door steeds minder middelen, de gevolgen groter wanneer ze ziek worden door corona. "

Veerkracht

Er is een klein lichtpuntje. Broederlijk Delen werkt op lange termijn en met boerenorganisaties die inzetten op veerkracht. Zij hebben de plaatselijke gemeenschappen aangeleerd hoe je diverse problemen kan opvangen. "Die veerkrachtige partnerorganisaties zullen daardoor gemakkelijker door deze situatie komen dan zij die afhankellijk zijn van voedselhulp en dergelijke."

Meest gelezen