Liveblog - Aantal besmettingen in België stijgt tot gemiddeld 517 per dag, maar stagneert in arrondissement Antwerpen

In de periode van 25 tot 31 juli zijn er in ons land gemiddeld 517 coronabesmettingen per dag bij gekomen. In het arrondissement Antwerpen tekent zich een voorzichtige daling af. En de lockdown doet scheiden. Het aantal echtscheidingen is ná de versoepeling van de strenge coronamaatregelen sterk gestegen. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Professor Dirk Devroey: "Risicofactor gedaald in Antwerpen, maar opletten in arrondissementen Sint-Niklaas en Oudenaarde"

Terwijl in het arrondissement Antwerpen het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen drie dagen gedaald is, stijgen de cijfers in de arrondissementen Sint-Niklaas en Oudenaarde. “Dit is een opsteker voor de Antwerpenaren”, zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) in het Radio 1-programma. 

“In het arrondissement Antwerpen zie je dat er de laatste dagen geen nieuwe stijging meer is van het aantal nieuwe besmettingen”, stelt professor Devroey vast. Hij ziet dat de risicofactor (het aantal nieuwe besmettingen per week, per 100.000 inwoners) van 131 op 31 juli gedaald is naar 123 de afgelopen dagen. 

Is de piek dan voorbij? Daar wil Devroey zich nog niet aan wagen, maar het is alleszins een stagnering. “We zijn al heel blij dat de cijfers niet verder omhoog gaan.” Volgens de professor is het nog te vroeg om de daling helemaal toe te schrijven aan de verstrengde maatregelen, maar hij vindt het wel een motivering zijn, om zich verder aan de maatregelen te houden. “Want ik ben ervan overtuigd dat we over een aantal dagen het effect zullen zien.”

Ik ben ervan overtuigd dat we in Antwerpen over een aantal dagen het effect van de maatregelen zullen zien.
Professor Dirk Devroey

Wat Brussel betreft, ziet Devroey in de officiële cijfers dat de hoofdstad vandaag aan 33 besmettingen zit. “Dat zijn er veel minder dan in het arrondissement Antwerpen, maar de stijging buigt wat af.” De risicofactor van Brussel is op dit moment 37, maar  Devroey vindt waakzaamheid geboden is, ook omdat er signalen zijn dat er een gebrek aan testcapaciteit is in Brussel, waardoor de werkelijke aantal waarschijnlijk hoger liggen. Daarom is het belangrijk om zich aan de maatregelen te houden.

Hetzelfde geldt voor de Oost-Vlaamse arrondissementen Sint-Niklaas en Oudenaarde. Het arrondissement Sint-Niklaas telt zo’n 250.000 inwoners en kampt de laatste dagen met een snel stijgende risicofactor; die zit nu op 47, waar die een week geleden nog op 15 zat. In het arrondissement Oudenaarde (124.000 inwoners) gebeurt hetzelfde, met een risicofactor van 39. Professor Devroey roept daarom op om zich streng aan de maatregelen te houden.

De cijfers zijn te raadplegen op coronafacts.be.

De dagelijkse coronacijfers

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen per dag is opnieuw gestegen. In de periode van 25 tot 31 juli kwamen er 517 bij. Dat is een stijging met 60 procent in vergelijking met de week daarvoor. Toen waren er gemiddeld 324 besmettingen.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen, zo blijkt uit de gegevens van Sciensano. Afgelopen week, tussen 28 juli en 3 augustus dus, werden gemiddeld 25 mensen per dag met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis, 31 procent meer dan een week eerder. Toen waren dat er nog 19.

Het aantal overlijdens volgt de stijgende evolutie voorlopig nog niet. Het gemiddelde blijft op 2 sterfgevallen per dag voor de periode tussen 25 en 31 juli.

Alles samen zijn in ons land nu ruim 70.300 mensen besmet geraakt met het virus.

Videospeler inladen...

Heropening van Ierse pubs uitgesteld

In Ierland is de heropening van pubs en nachtclubs uitgesteld. Dat heeft eerste minister Micheál Martin vanavond aangekondigd. Hij zegt dat het land zich niet permitteren om stappen achteruit te zetten. 

Normaal gezien zouden de pubs in Ierland op 10 augustus weer de deuren mogen openen, maar door het stijgende aantal besmettingen, wordt dat uitgesteld. Over drie weken wordt de situatie weer geëvalueerd.  De Ierse horeca reageert erg ontgoocheld op het slechte nieuws voor de sector.

Volgens de officiële cijfers zijn in Ierland 1.763 doden gevallen door het coronavirus. Er werden 26.253 besmettingen geteld.  

In quarantaine moeten en toch naar de winkel gaan? "Kan absoluut niet"

Wat als je in quarantaine moet? Mag je dan nog naar de winkel of niet? Er heerste de afgelopen dagen wat verwarring over deze vraag, maar Dirk De Wolf, administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid zet nu de puntjes op de i in "Terzake": "In quarantaine betekent dat je jezelf en je naasten beschermt tegen transitie van het virus. Quarantaine betekent thuisblijven, in de mate van het mogelijke moet je jezelf zelfs binnenshuis isoleren."

Naar de winkel gaan kan dus niet? "Absoluut niet", benadrukt hij. "En stel dat je alleenstaand bent, rekenen we erop dat het sociaal netwerk de noden invult, bijvoorbeeld voor levensmiddelen."

Bekijk hier het hele interview met Dirk De Wolf in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Nieuw reisadvies voor Zwitserland

Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor Zwitserland opnieuw aan: de kantons Vaud en Valais worden weer groen. 

De hele lijst kan u hier vinden. 

Extra maatregelen van NMBS in station Oostende

De NMBS gaat de reizigers in het station van Oostende beter opvangen. Dat is beslist na overleg tussen de NMBS en de stad Oostende. Vorige vrijdag stonden honderden mensen veel te dicht op elkaar in het station van Oostende, nadat er een trein was afgeschaft. Een boze burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) liet toen weten dat hij geen extra treinen meer zou toelaten in Oostende, als de NMBS geen bijkomende veiligheidsmaatregelen zou nemen. 

Die maatregelen zijn er nu: “Er komen kanalisaties van de verschillende reizigers, voor Antwerpen, voor Brussel, voor Kortrijk, zodanig dat die niet door mekaar kunnen gaan lopen. En als er zich een probleem voordoet, dan kan de afstand bewaard worden.”  

Er komen kanalisaties van de verschillende reizigers, voor Antwerpen, voor Brussel, voor Kortrijk, zodanig dat die niet door mekaar kunnen gaan lopen. 

De NMBS gaat de reizigers ook beter informeren. Er komen grote elektronische informatieborden voor het station, niet alleen in Oostende, maar in alle kustgemeenten met een station. Reizigers krijgen daardoor al informatie voor ze het stationsgebouw binnengaan. 

En de spoormaatschappij gaat ook communiceren via sociale media. Bart Crols van de NMBS legt uit: “We gaan pushberichten versturen, onder andere via de app, zodat mocht er een probleem zijn, dat mensen verwittigd worden, zodat ze de vooruitzichten voor hun trein kunnen bekijken.” 

Worden de Antwerpse maatregelen gewijzigd?

Een of meerdere van de bijkomende coronamaatregelen die vorige week woensdag van kracht werden in de provincie Antwerpen, worden bijgestuurd. Dat bevestigt het kabinet van provinciegouverneur Cathy Berx. De gouverneur geeft morgen om 12 uur een persconferentie in het Provinciehuis.

Berx zal op de persconferentie een overzicht geven van de epidemiologische situatie in Antwerpen en een evaluatie van de concrete toepassing en handhaving van de politieverordening die onder meer een algemene mondmaskerplicht op het openbaar domein, een verplichte sluiting van de horeca om 23 uur en een avondklok van 23.30 uur tot 6 uur oplegt. De politieverordening zal worden gewijzigd, al is het nog niet duidelijk op welke vlakken precies. Mogelijk komt er woensdag ook meer duidelijkheid over de specifieke situatie van het (Antwerpse) profvoetbal.

Waarnemend gouverneur West-Vlaanderen Anne Martens schept duidelijkheid: "Strandbars moeten bediening aan tafel voorzien. Raamverkoop is onveilig."

De waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens heeft duidelijkheid verschaft over de strandbars. De afgelopen dagen was daar wat verwarring over ontstaan. In sommige kustgemeenten deden de strandbars aan raamverkoop, en in de ene gemeente werden ze daarover beboet en in de andere niet. Nu heeft Martens laten weten: "Strandbars moeten bediening aan tafel voorzien. Raamverkoop is onveilig."

Aantal nieuwe besmettingen bijna verdubbeld in Nederland

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 2.588 meldingen binnen over nieuwe vastgestelde besmettingen. Het aantal positief geteste Nederlanders ligt daarmee 95 procent hoger dan een week eerder, toen het RIVM 1.329 besmettingen registreerde.

Het aantal sterfgevallen is nog wel laag in Nederland: zes coronapatiënten zijn overleden volgens de officiële cijfers. Ziekenhuizen namen afgelopen week 44 nieuwe patiënten op die het virus hebben opgelopen, 21 meer dan de week daarvoor.

VN-topman Guterres waarschuwt voor generatiecrisis als scholen langer dichtblijven

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres waarschuwt in een videoboodschap dat de coronacrisis heeft geleid tot de grootste verstoring van het onderwijs in de geschiedenis.

Volgens Guterres wordt de wereld geconfronteerd met een “generatiecrisis” vanwege de sluiting van scholen tijdens de coronapandemie. (Lees verder onder de videoboodschap.)

De sluiting van scholen in meer dan 160 landen heeft er -volgens cijfers van de VN- voor gezorgd dat  meer dan een miljard leerlingen niet meer naar school konden.

Guterres meldt dat de wereld nu in een cruciale fase is beland met het oog op de heropening van scholen. “De beslissingen die nu genomen zullen worden door de verschillende regeringen, zullen een blijvende impact hebben op honderden miljoenen jongeren.”

“Het zo veilig mogelijk terugbrengen van de kinderen naar scholen moet voor elk land een topprioriteit zjin”, meldt Guterres. De videoboodschap maakt deel uit van de “Save our Future” campagne, die Guterres samen met VN-agentschappen heeft opgestart.

Landen over heel de wereld worstelen nu met het veilig heropenen van scholen te midden van de coronacrisis, of zelfs met de vraag of de scholen überhaupt moeten heropend worden.

Meest gelezen