Nieuw fenomeen bij schoonheidsspecialisten: "maskné", puistjes door lang en veel dragen van mondmaskers

Schoonheidsspecialisten krijgen steeds meer mensen over de vloer die last hebben van "maskné". Dat is huiduitslag die veroorzaakt wordt door het vaak en langdurig dragen van een mondmasker. Ann Van der Velden van schoonheidsinstituut ZenZa in Hoogstraten gaf tekst en uitleg bij dit type van acné in Start je dag op Radio 2 Antwerpen.

"Als je zo goed als dagelijks voor lange tijd een mondmasker op hebt, dan ontstaat er op de duur warme en vochtige lucht aan de binnenkant van het masker", legt Ann uit. "Je huid gaat daardoor meer talg produceren en je poriën gaan meer openstaan. De huid wordt daardoor veel toegankelijker voor bacteriën en dode huidcellen, en dat is nu net de ideale voedingsbodem voor acné." 

Vicieuze cirkel

Acné doet veel mensen naar sterke acnéreinigers grijpen. Bovendien zie je dan ook veel dames extra veel schmink gebruiken om de puistjes te verstoppen. Net daardoor verstopt de huid nog meer en komt er ook meer talg vrij. "Mensen komen dus in een cirkeltje terecht waar ze zelf moeilijk uitgeraken", besluit Ann.

Mondmaskers in natuurlijke materialen zoals katoen en zijde zijn ideaal voor de bescherming van de huid.

Wat we absoluut niet mogen vergeten is ons mondmasker regelmatig wassen. Het ding gaat immers zo dikwijls in en uit onze tas, of op en af ons gezicht. "Als je dus een mondmasker koopt of zelf maakt, was het dan zelfs voor het eerste gebruik en denk even na over het materiaal dat kiest", besluit Ann.

Je leest meer over maskné op de blog van Ann Van de Velden.

Meest gelezen